PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 43 | 11 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie energii odnawialnej przy produkcji piwa

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W browarach zachodnich duży nacisk kładzie się na racjonalną gospodarką energią. Brane są pod uwagą aspekty zarówno ekonomiczne, jak i ekologiczne. W1997 r. Komisja Europejska przyjęła dokument zatytułowany „ Energia dla przyszłości: Odnawialne źródła energii ". Dokument ten zawiera propozycje wzrostu udziału energii z tych źródeł w 2010 r. do 12% ogólnego zużycia energii. Biała Księga określa obecne zadania w tym zakresie dla krajów Unii Europejskiej, a więc w przyszłości również dla Polski. W Polsce potencjalnie największymi odbiorcami energii ze źródeł odnawialnych są rolnictwo i przetwórstwo rolno-spożywcze, a następnie budownictwo i rekreacja. W warunkach Polski możliwości zastosowania źródeł tej energii w przemyśle piwowarskim to wykorzystanie promieniowania słonecznego (pasywne i aktywne systemy słoneczne z kolektorami cieczowymi i gazowymi, systemy fotowoltaiczne) oraz wykorzystanie energii pochodnych promieniowania słonecznego (energia wodna, biomasa, biogaz, wiatr, źródła niskotemperaturowe jak ciepłe powietrze, grunt i wody gruntowe, z zastosowaniem pomp ciepła). Dobrym przykładem wykorzystania energii promieniowania słonecznego w procesie pasteryzacji piwa jest opisany w artykule system słoneczny z kolektorami cieczowymi i magazynami ciepła, zainstalowany już w 1978 r. w browarze Barry-Wehmiller w Jacksonville na Florydzie.
EN
The big stress is laid in west breweries on rational economy with energy. The economical and ecological aspects are taken into account. In 1997 European Council accepted the document titled "Energy for the future: Renewal sources of energy ". This document contains the propositions related to increasing of participation of these sources in 2010 to 12% of total energy consumption. The White Book defines the present tasks for EU's countries and also for Poland in the future. In Poland the agriculture and Agro-Food processing are the biggest potential receivers of energy from renewal sources. In Polish conditions of brewery industry there is possible to use the Sun radiation (passive and active Sun systems with liquor and gas collectors) and energies derivative from Sun energy (water energy, biomass, biogas, wind, low-temperature sources as warm air, ground and ground water with using thermal pumps). There is described good example of utilisation of Sun radiation energy in beer pasteurisation. This is Sun system with liquor collectors and warmth magazines installed in 1978 in brewery Barry-Wehmiller in Jacksonville, Florida.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

11

Opis fizyczny

s.10-12,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Budownictwa, Mechanizacji i Elektryfikacji Rolnictwa, 02-532 Warszawa, ul.Rakowiecka 32
autor

Bibliografia

  • [1] Brandon H., Renaud J., Puskarz S.: Assessing new energy systems in brewing. Brewing & Distilling International, 1980.
  • [2] Domański: Problemy i możliwości akumulacji energii ze źródeł odnawialnych. Materiały z seminarium „Wykorzystanie energii odnawialnej w rolnictwie". IBMER Warszawa 1994.
  • [3] Gogół W.: Konwersja termiczna energii promieniowania słonecznego w warunkach krajowych. Ekspertyza, Komitet Termodynamiki i Spalania, Wydział IV Nauk Technicznych PAN, Warszawa 1993.
  • [4] Grzybek A., Gołębiowski St., Regulska M., Wiśniewski G.: Ekspertyza. Stan i kierunki rozwoju niekonwencjonalnych źródeł energii w Polsce. IBMER 1996, symbol dok. 0/170.
  • [5] Grzybek A., Regulska M.: Odnawialne źródła energii. Część II rozdz. 5 (20 s.) w: Gospodarka i polityka energetyczna. Wyd. FEWE Kraków, grudzień 1998.
  • [6] Rubik M.: Poradnik pompy ciepła. Branżowy Ośrodek Informacji Naukowej, Technicznej i Ekonomicznej INSTAL, Warszawa 1996.
  • [7] Windsperger A., Schidler S., Sotoudeh J.: Ecological Assessment of Food Industry in Austria. Proceedings of International Conference on LCA in Agriculture, Agro-Industry and Forestry. 1998, VITO, Brussels, Belgia.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-8131c588-490f-4b38-8400-90da59bf0d13
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.