PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 53 | 11 |

Tytuł artykułu

Skazenie mikrobiologiczne powietrza w zakladach mleczarskich

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stopień skażenia powietrza w zakładach mleczarskich zależy od stanu sanitarnego pomieszczeń produkcyjnych, sprzętów, kanalizacji ściekowej i wentylacji, jakości mikrobiologicznej surowców, półproduktów i produktów oraz higieny osobistej personelu. Liczbę drobnoustrojów w powietrzu w pomieszczeniach, gdzie pakowane są produkty, oznaczano metodą sedymentacyjną Kocha. Skażenie powietrza w poszczególnych działach produkcyjnych zależne było od intensywności pracy w tych działach. Najlepszym sposobem wykluczającym możliwość zakażeń bakteriami pochodzącymi z powietrza jest produkcja wyrobów mleczarskich w systemie zamkniętym. Pakowanie na automacie (PKG-2 firmy Unipak) wyposażonym w komorę z laminarnym przepływem czystego powietrza znacząco obniżało możliwość wtórnego zakażenia produktu.
EN
Degree of air pollution in dairy plants depends on a sanitary state of food premises, equipment, sewage system, ventilation and quality of raw materials, semiproducts and final products as well as a personal hygiene of the staff. Microbial pollution of air is not constant. It changes according to work activity within dairy plant. The investigation reported in this paper presents the microorganisms population of the air associated with various food-packaging areas determined by the sedimentation Koch 's method. Air contamination in each department depended on employee's activity, within the tested area. The best way to exclude possibility of air-borne bacteria contamination is production of dairy products in closed system. Till before this will be possible to obtain one should aim at eliminating of air-born contamination by establishing of different hygienic zones and limitation of people movement in these areas as well as application clean room techniques. Packaging on automatic machine (PKG-2 Unipak Ltd.) equipped in laminar flow chamber of clean air, significantly lowered possibility of secondary contamination of the product.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

53

Numer

11

Opis fizyczny

s.50-53,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Rozwoju Mleczarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olszytyn
autor
  • Instytut Towaroznawstwa i Oceny Jakości Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olszytyn
autor
  • Instytut Rozwoju Mleczarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olszytyn
autor
  • Instytut Rozwoju Mleczarstwa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olszytyn

Bibliografia

  • [1] Cannon R.Y., Reddy K.K.: 1970. J. Milk. Food Technol. 33, 197-201
  • [2] Hedrick T.J., Heldman D.R.: 1969. J. Milk. Food Technol. 32, 265-269.
  • [3] Heldman D.R., Hedrick T.J., Hall C.W.: 1964. J. Milk. Food Technol. (27) 1, 13-17.
  • [4] Kang Y-J., Frank J.F.: 1989. J. Food Prot. 52, 560-563.
  • [5] Kang Y-J., Frank J.F.: 1989. J. Food Prot. 52, 665-659.
  • [6] IDF/FIL: 1985. Document B-Doc. 102.
  • [7] Jakubczyk E.: 1999. Przegl. Mlecz., 75-79.
  • [8] Lewicki P.: 1999. Przem. Spoż., 9, 31-35.
  • [9] Polska Norma PN-93-A-86034/04.
  • [10] Polska Norma PN-93-A-86034/07.
  • [11] Ren T-J., Frank J.F.: 1992. J. Food Prot. 55, 38-42.
  • [12] Ren T-J., Frank J.F.: 1992. J. Food Prot. 55, 43-47.
  • [13] Ren T-J., Frank J.F.: 1992. J. Food Prot. 55, 279-283.
  • [14] Sobczak E.: 1993. „Teoria i ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i technicznej’, SGGW, Warszawa.
  • [15] Zakrzewski E.: 1999. Materiały VII Sesji Naukowej pt.: Postęp w Technologii, Technice i Organizacji Mleczarstwa, Olsztyn, 13-24.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-81194e19-71c9-4d4a-9b86-b0f99b696cda
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.