PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 54 | 10 |

Tytuł artykułu

Wplyw czynnikow biologicznych na jakosc pluc bydlecych jako surowca dla przemyslu farmaceutycznego

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
These studies were undertaken to determine the influence of age, sex and the season of slaughter on the quality of bovine lungs utilized as a raw material for the pharmaceutical industry. Investigations were done on 123 animals, divided into four age groups. The groups were: calves, bulls and heifers up to two-years of age, young and old cows. The examined lungs came from cattle slaughtered in winter (January), in spring (April), in summer (July) and autumn (October). The following analyses were carried out: the activity of aprotinin, the content of soluble and crude protein and pH. The obtained results have been statistically evaluated. It has been found out that all factors: age, sex, and the season of slaughter had an effect on the above parameters. The lungs of older animals contained a higher number of crude protein, higher aprotinin activity and pH. Moreover, the highest aprotinin activity as well as the highest crude and soluble protein content have been observed in January. The lungs of bulls contained more crude protein and showed higher aprotinin activity in comparison with heifers, whereas a higher amount of soluble protein was found in heifers’ lungs. No influence of sex and slaughter season on pH value has been confirmed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

10

Opis fizyczny

s.702-705,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul. Podluzna 3, 20-239 Krakow

Bibliografia

  • 1. Anderson В. A.: Advances in Meat Research. T. 5, Elsevier Applied Science, London, New York, 1988, s. 15.
  • 2. Cambero M. I., Hoz-L-de-la, Sanz B., Ordonez J. A.: J. Sci. Food Agric. 56, 351, 1991.
  • 3. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności. PWN, Warszawa 1984.
  • 4. Geiger R.: Methods of Enzymatic Analysis. Hans-Ulrich Bergmeyer, Verlag Chemie, Weinheim/Bergstr. 1985, s. 119.
  • 5. Hammond J.: Growth and Development of Mutton Qualities in the Sheep. Oliver and Boyd, London 1932.
  • 6. Hatae K., Nakai H., Shimada A., Murakami T., Takada K., Shirojo Y., Watabe S.: J. Food Sci. 60, 32, 1995.
  • 7. Hossain M. J., Salah-Uddin M., Jalil M. A., Yasmin T., Paul D. C., Chanda G. C.: Asian-Austr. J. Anim Sci. 7, 321, 1994.
  • 8. Kim B. C., Joo S. T., Hong K. C., Kim Y. K.: Korean J. Anim. Sci. 31, 99, 1989.
  • 9. Kłyszejko-Stefanowicz L.: Ćwiczenia z biochemii. PWN, Warszawa-Poznań 1982.
  • 10. Lawrie R. A.: Chemical and Biochemical constitution of muscle, w: Meat Science. Pergamon Press, Oxford, New York 1985, s. 43.
  • 11. Lawrie R. A., Gatherum D. P.: J. Agric. Sci. 62, 381, 1964.
  • 12. Mendez E., Gonzalez R. M.: Food Chem. 59, 213, 1997.
  • 13. Norma Zakładowa: Traskolan koncentrat, Jeleniogórskie Zakłady Farmaceutyczne, ZN-/MPCH/-F.
  • 14. Pełczyńska E., Libelt K.: Medycyna Wet. 45, 623, 1989.
  • 15. Pełczyńska E., Nowakowski Z.: Medycyna Wet. 44, 347, 1988.
  • 16. Pełczyńska E., Prost E.: Medycyna Wet. 44, 730, 1988.
  • 17. Pełczyńska E., Prost E.: Medycyna Wet. 40, 481, 1984.
  • 18. Prost E., Pełczyńska E., Libelt K.: Medycyna Wet. 41, 207, 1985.
  • 19. Snow J. M.: J. Fish Res. Bd. Can. 7, 594, 1950.
  • 20. Szkucik K.: Medycyna Wet. 44, 627, 1988.
  • 21. Terrell R. N., Sness G. G., Bray R.: S. Anim. Sci. 28, 449, 1969.
  • 22. Werle E.: Trasylol: ein kürzer Überblick über Geschichte, Biochemie und Wirkungen. Neue Aspekte der Trasylol-Therapie, Schattauer, Stuttgart-New York, 1972, s. 9.
  • 23. Wierbicki E., Kunkle L. E., Cahill V. R., Deatherage F. E.: Food Technol. 10, 80, 1956.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-81194bc9-4951-4024-a502-52e3f3693d91
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.