PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 49 | 09 |

Tytuł artykułu

Zawartosc karotenu i witaminy A w tluszczach konskich

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
The content of unsoaped substances, carotene and vitamin A in fats rendered from perinephral and mane fat tissues from car, casses belonging to three qualitative classes was examined. It was found that this fat is characterized by a similar level of unsoaped substances (an average for the perinephral fat 0.60% and for the mane fat 0.57%). A significantly higher content of carotene and vitamin A in the perinephral fat was found, an average 254.2 ug and 73.7 ug per 100 g of fat, respectively, compared to the mane fat (an average 161.4 ug and 62.6 ug per 100 g of fat, respectively). However, the fat gained from carcasses belonging to various qualitative classes does not differ significantly by the content of the examined constituents.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

49

Numer

09

Opis fizyczny

s.419-421,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-723 Olsztyn-Kortowo, bl.30
autor

Bibliografia

  • 1. Anašyna N. V.: Konevods. 7, 6, 1969.
  • 2. Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych. WNT, Warszawa 1977.
  • 3. Dahl O.: Lebensm.-Unters. Forsch. 105, 180, 1957.
  • 4. Jaksimovic J.: Tehnol. mesa 10, 112, 1969.
  • 5. Korzeniowski W.: Charakterystyka substancji nietłuszczowych smalcu. Praca dokt., WSR Olsztyn, 1964.
  • 6. Korzeniowski W., Jankowska B., Kwiatkowska A.: Medycyna Wet. 48, 412, 1992.
  • 7. Polska Norma. Tłuszcze zwierzęce jadalne. Warszawa 1973.
  • 8. Podusowska I., Wojtych B., Młodkowska M.: Roczn. Państw. Zakł. Hig. 22, 263, 1971.
  • 9. Prost E.: Higiena mięsa, PWRiL, Warszawa 1975.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-80e4c3ae-a102-421f-8b03-c3c72d0be099
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.