PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2[A] |

Tytuł artykułu

Effect of conditions of confined compression on properties of wheat agglomerates

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Wplyw parametrow zageszczania na wlasciwosci aglomeratu ziarna pszenicy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Polish wheat cultivar Sakwa was used in compression experiments. Ground wheat samples were compacted applying compression chambers of different diameter, at pressure ranging from 50 to 170 MPa. The agglomerates obtained in the experiments were subjected to the quality assessment. Density and mechanical resistance of the agglomerates was determined for different compression conditions, i.e. sample mass, die diameter, and pressure applied.
PL
Materiał badawczy stanowiły ziarna pszenicy odmiany „Sakwa”. Rozdrobnione próbki pszenicy poddano zagęszczaniu przy stosowaniu matryc o różnych średnicach komory i maksymalnych nacisków w zakresie od 50 do 170 MPa. Uzyskane z eksperymentów aglomeraty poddano ocenie jakościowej. Badania wskazały, że gęstość i twardość aglomeratu zależy od warunków zagęszczania: masy próbki, średnicy komory i stosowanego nacisku. Figure 5. Strength of the agglomerate σ in relation to the mass of compacted sample m, at different loading pressures P (18 mm diameter chamber). Figure 6. Specific compression work L`c, in relation to the mass of compacted sample m, at different loading pressures P (18 mm diameter chamber

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.125-128,fig.,ref.

Twórcy

  • Agricultural University of Lublin, Doswiadczalna 44, 20-236 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Aydin I., Briscoe B.J., Ozkan N., Modelling of powder compaction, A review. Materials Res. Soc. Bull., 1997, 22, 45-51.
  • 2. Hejft R., Pressure agglomeration of plant materials. 2002, Politechnika Białostocka, Wydawnictwo i Zakład Poligrafii Instytutu Technologii Eksploatacji, Radom (in Polish).
  • 3. Laskowski J., Skonecki, S., Computer aiding in studies on the process of pelleting of biological materials. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 1995, 423, 151-161 (in Polish).
  • 4. Laskowski J., Skonecki S., Influence of moisture on the physical properties and parameters of the compression process of legumes’ seeds. Int. Agroph., 1997, 11, 245-256.
  • 5. Laskowski J., Skonecki S.,. Influence of moisture on the physical properties and parameters of the compression process of cereal grains. Int. Agroph., 1997, 13, 477-486.
  • 6. Laskowski J., Skonecki S., Effect of material temperature on the densification parameters of leguminous seeds. Inż. Roln., 2000, 5, 133-146 (in Polish).
  • 7. Laskowski J., Skonecki S., Studies on compaction processes of the feedstuffs – methodological aspect. Inż. Roln., 2001a, 2, 187- ‑193 (in Polish).
  • 8. Laskowski J., Skonecki S., Influence of material`s temperature on compression parameters of ground barley grains. Int. Agroph., 2001b, 15, 176-179.
  • 9. Laskowski J., Skonecki S., Influence of material mass and chamber diameter on compression parameters of wheat. Inż. Roln., 2004, 5, 195-204 (in Polish).
  • 10. Laskowski J.,Study on feed pelleting process. 1989, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Seria Wydawnicza – Rozprawy Naukowe 113 Lublin (in Polish).
  • 11. Melcion J.P., Delort-Laval J., Methods and objectives in assessment of physical properties of feedstuffs. Prevision de la valeur nutritive des aliments des ruminants. INRA, 1981, 307-323 (in French).
  • 12. O’Dogherty M.J., A review of the mechanical behaviour of straw when compressed to high densities. J. Agricult. Eng. Res., 1989, 44, 241-265.
  • 13. Polish Standard PN-89/R-64798. Feeds. Particle size determination (in Polish).
  • 14. Tabil Jr. L.G., Sokhansanj S., Bulk properties of alfalfa grind in relation to its compaction characteristics. Appl. Eng. Agric., 1997, 13, 499-505.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-80826ddf-844d-4d92-b015-f179a3991e7c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.