PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2001 | 47 | 1 |

Tytuł artykułu

Ekstrakcja produktow naturalnych gazami w stanie nadkrytycznym [SFE]

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
This article shows the basis of theoretical high-pressure extraction. This method used compressed gases, extraction with liquid gases (undercritical extraction) and extraction with liquid mediums in their supercritical state (SFE). In presented work best side and conditions of selection of arrangements extraction systems of SFE method was showed. Besides properties of carbon dioxide and his advantages in technology SFE were described. In next parts of artiele were introduced parameters of leadership of supercritical extraction with the use of CO₂ and characterization of disolubility of different types of organic relationships in this process. To extent possibility of uses of supercritical extraction especially for relationships of polar type possibilities of usage so-called of modifiers were showed. The review of literature relating supercritical extraction in different branches of industry was described. To most important uses of SFE method one can number deodorization of natural products, receiving of natural essence and of smell centres and dividing and cleaning of edible oils. In next parts of article were executed review of applications of supercritical extraction to preparing and analysis of environmental samples containing of different contaminants types. The SFE method finds also use on scale industrial to decaffeination of coffees and of receiving of hop extracts. Many of literature reports refer to uses of supercritical extraction to receiving of essential oils from raw materials.
EN
W pracy przedstawiono podstawy teoretyczne ekstrakcji wysokociśnieniowej, w której wykorzystuje się gazy sprężone, ekstrakcję gazami ciekłymi (ekstrakcja podkrytyczna) oraz ekstrakcję płynnymi mediami w stanie nadkrytycznym (SFE). W prezentowanej pracy omówiono zalety metody SFE i warunki doboru układów ekstrakcyjnych. Ponadto omówiono właściwości dwutlenku węgla i jego zalety w technologii SFE. W dalszej części przedstawiono parametry prowadzenia ekstrakcji nadkrytycznej z użyciem CO₂ i charakterystykę rozpuszczalności różnych typów związków organicznych w tym procesie. W celu poszerzenia możliwości zastosowań ekstrakcji nadkrytycznej, zwłaszcza dla związków typu polarnego, omówiono możliwości stosowania tzw. modyfikatorów. Omówiono przegląd literatury dotyczącej ekstrakcji nadkrytycznej w różnych gałęziach przemysłu. Do najważniejszych zastosowań metody SFE można zaliczyć dezodoryzację produktów naturalnych, otrzymywanie naturalnych esencji i środków zapachowych oraz rozdzielanie i oczyszczanie olejów jadalnych. W dalszej części artykułu dokonano przeglądu zastosowań ekstrakcji nadkrytycznej do przygotowywania i analizy próbek środowiskowych zawierających różne typy kontaminantów. Metoda SFE znajduje również zastosowanie na skalę przemysłową do dekofeinizacji kawy oraz otrzymywania ekstraktów chmielowych. Wiele doniesień literaturowych dotyczy zastosowań ekstrakcji nadkrytycznej do otrzymywania olejków eterycznych z surowców roślinnych.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

47

Numer

1

Opis fizyczny

s.46-55,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, ul.Peowiakow 12, 20-007 Lublin
autor

Bibliografia

  • 1. HUMPREY M.: Pollena-TŚPK 1987, 31, 77.
  • 2. LACHOWSKI A.I., ROGUT J., SOBIK B.: Chem. Stosow. 1986, 30, 499.
  • 3. RANDOLPH T.W.: Tibtech. 1990, 8, 78.
  • 4. STAHL E., QUIRIN K.W., GERARD D.: Dense gases for extraction and refining. Springer-Verlag, Berlin-Heidelberg 1988.
  • 5. BUSZEWSKI B., SZUMSKI M., VELROSTA J.: Apar. Bad. Dydakt. 1998, 1, 12.
  • 6. PEPŁOŃSKI R. i wsp.: Pollena-TŚPK 1997, 1, 9.
  • 7. SUPRYNOWICZ Z.: Ekstrakcja nadkrytyczna w analizie środowiskowej. W: Nowe materiały i technologie stosowane w chemii środowiska (Red. B. Buszewski), Wyd. Uniw. M. Kopernika, Toruń 1996, s. 185.
  • 8. WILLIAMS D.F.: Chem. Engin. Sci. 1981, 36, 1769.
  • 9. STAHL E., QUIRIN K.W.: Pharm. Res. 1984, 189.
  • 10. STAHL E. i wsp.: A quick method of the microanalytical evaluation of the dissolving powder of supercritical gases. W: Extraction with supercritical gases (Red. G.M. Schneider i wsp.). Verlag Chemie GmbH, Weinheim 1980, s. 93.
  • 11. HAMBURGER M.: Drogen Rep. 1997, 10, 66.
  • 12. LARSON K.A., KING M.L.: Biotechnol. Progr. 1986, 2, 73.
  • 13. PEPŁOŃSKI R. i wsp.: 3rd International Symposium on Supercritical Fluids, Strasbourg (Francja) 1994, 17-19 October, T. 2, s. 435.
  • 14. SCHAEFFER S.T., ZALKOW L.H., TEJA A.S.: Am. Chem. Soc. 1989, 26, 416.
  • 15. TOLBOE O., HANSEN I.R.: Proc. International Symposium on Supercritical Fluids, Nice (Francja) 1988, 17-19 October, T. 2, s. 685.
  • 16. LI L., CHE Z.Q., LI X.L.: Acta Pharm. Sin. 1995, 30, 133.
  • 17. MOYER D.A., BROWNING R.M., STEPHENS M.A.: Proc. 12th International Congress of Flavour, Fragrances and Essential Oils, Wiedeń (Austria), October 4-8, s. 52.
  • 18. SZUMSKI M., CHMARZYŃSKI A., BUSZEWSKI B.: Wykorzystanie ekstrakcji w stanie nadkrytycznym do oznaczania WWA w stałych matrycach środowiskowych. W: Wyznaczanie stref oddziaływania składowisk odpadów na podstawie monitoringu (Red. J. Lasa i Z. Makles). CCNS Kraków 1997, s. 36.
  • 19. VELROSTA J.: New approaches to analyte trapping in off-line SFE. W: Nowe materiały i technologie stosowane w chemii środowiska (Red. B. Buszewski), Wyd. Uniw. M. Kopernika, Toruń 1996, s. 236.
  • 20. LOPEZ-SEBASTIAN S. i wsp.: J. Agric. Food Chem. 1998, 46, 13.
  • 21. YAO J., NAIR M.G., CHANDRA A.: J. Agric. Food Chem. 1994, 42, 1303.
  • 22. GAWDZIK J. i wsp.: J. High Resol. Chromatogr. 1995, 18, 781.
  • 23. GEORGIEW E.W.: Pollena-TŚPK 1986, 30, 125.
  • 24. OSZAGYAN M. i wsp.: Flav. Fragr. J. 1996, 11, 157.
  • 25. GAWDZIK J. i wsp.: Material of 16th Int. Symp. on Capillary Chromatography, Riva del Garde (Włochy) 1994, September 27-30, s. 1740.
  • 26. GAWDZIK J. i wsp.: Herba Pol. 1996, 42, 26.
  • 27. REVERCHON E., DELLA PORTA G.: J. Agric. Food Chem. 1995, 43, 1654.
  • 28. KERROLA K., KALLIO H.: J. Agric. Food Chem. 1993, 41, 785.
  • 29. GAWDZIK J. i wsp.: J. High Resol. Chromatogr. 1996, 19, 237.
  • 30. GOPALAKRISHNAN N.: J. Agric. Food Chem. 1994, 42, 796.
  • 31. CHARNG-CHERNG C., JENG-LUEN M., CHUNG-MAY W.: J. Agric. Food Chem. 1996, 44, 1096.
  • 32. COLOMBO M.L. i wsp.: Second International Symposium, Chania-Crete (Grecja) 2000, July 11-16, PC1.
  • 33. DAGHERO J. i wsp.: Acta Horticult. 1999, 503, 21.
  • 34. DELLA PORTA G. i wsp.: Flav. Fragr. J. 1999, 14, 214.
  • 35. FUH M.S. i wsp.: Int. Lab. 1996, 26, 16P.
  • 36. GOPALAKRISNAN N., NARAYANAN C.S.: J. Agric. Food Chem. 1991, 39, 1976.
  • 37. MABE G.D. i wsp.: Acta Horticult. 1999, 503, 37.
  • 38. OZEK T., BOZAN B., BASER K.H.C.: Chem. Nat. Comp. 1999, 34, 668.
  • 39. PINO J.A., GARCIA J., MARTINEZ M.A.: J. Essent. Oil Res. 1996, 8, 373.
  • 40. POIAMA M., SICARI V., MINCIONE B.: J. Essent. Oil Res. 1998, 10, 145.
  • 41. RUBERTO G., BIONDI D., RENDA A.: Phytochem. Anal. 1999, 10, 241.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-804e1614-ab9f-4f7a-9eac-cde8c8c22a2e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.