PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 218-219 |

Tytuł artykułu

Plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od gęstości siewu i dawki nawożenia azotem

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania, których celem było określenie wpływu nawożenia azotem i gęstości siewu na plon i wartość technologiczną ziarna pszenicy ozimej przeprowadzono w latach 1998–1999 i 1999–2000. Doświadczenie zlokalizowano w trzech miejscowościach: Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Błoniu-Topoli i Stacjach Doświadczalnych Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Osinach i Jelczu-Laskowicach, zaliczonych według COBORU do rejonu kraju — III, IV i V. Czynnikami doświadczenia były: dawki nawożenia azotem: 0, 40, 80, 120, 160, 200 kgN/ha oraz gęstości siewu: 1,5, 3,0, 4,5, 6,0 mln ziaren/ha. W badaniach uwzględniono dwie odmiany pszenicy: Mikon i Kobrę. Doświadczenie zakładano metodą podbloków losowanych w trzech powtórzeniach. Po zbiorze oznaczono: plon ziarna w t/ha, MTZ, cechy jakościowe ziarna. Stwierdzono, że plon ziarna kształtowany był przez gęstość siewu i dawkę nawożenia azotem. Wzrastająca dawka nawożenia azotem miała dodatni wpływ na zawartość glutenu w mące, wskaźnik sedymentacji, wodochłonność mąki, wartość walorymetryczną, ujemny zaś na rozpływalność glutenu.
EN
The aim of this research was to determine influence of nitrogen fertilization and sowing density on grain yield and yield quality of winter wheat cv. Kobra and Mikon. The study was conducted in the years 1998–1999 and 1999–2000 in three agrotechnical stations in Błonie-Topola, Osiny, and Jelcz-Laskowice. The factors of this experiments were nitrogen fertilization doses: 0, 40, 80, 120, 160, 200 kg N/ha and sowing density: 1,5, 3,0, 4,5 and 6,0 mln grains/ha. It was found that grain yield depended on nitrogen fertilization and sowing density. Increase of nitrogen fertilization doses had a positive effect on gluten content, Zeleny test result, water absorption, valorimetric value and a negative one on gluten weaking.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Opis fizyczny

s.127-136,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Uprawy, Nawozenia i Gleboznawstwa, Pulawy

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7ff8ea1d-4020-4f21-816b-f37955f02ab9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.