PL
Badania obejmowały izolację kumaryn z owoców i korzeni marchewnika anyżowego - Myrrhis odorata (L.) Scop. oraz ich rozdział i identyfikację przy użyciu metod chromatograficznych: LC, TLC i HPLC. Owoce i korzenie marchewnika anyżowego nie były do tej pory badane na zawartość związków kumarynowych. W wyciągu benzynowym z owoców stwierdzono obecność 5 związków kumarynowych, spośród których wyizolowano metodami chromatograficznymi jednorodne substancje. Ich tożsamość określono chromatograficznie przez porównanie z wzorcami jako: umbeliferon, ksantotoksynę i bergapten. W wyciągu benzynowym z korzeni zidentyfikowano 8 związków, spośród których wyizolowano i określono tożsamość czterech o charakterze furanokumaryi. Są to: imperatoryna, bergapten, ksan- totoksyna i pimpinellina.
EN
The study comprised the isolation of coumarins from Myrrhis odorata (L.) Scop, fruits and roots as well as their separation and identification by chromatographic methods: LC, TLC and HPLC. The plant material, mentioned above, has not been investigated on the content of coumarin compounds till now. Five coumarins in the petrol extract from M odorata fruits were identified, from among of which homogeneous substances were isolated. Their identity was confirmed chromatographically by the comparison with standards and determined as: umbelliferone, xanthotoxin and bergapten. Eight coumarins in the petrol extract from M. odorata roots were found, from among of which 4 furanocoumarins were isolated and their identity was determined. These were: imperatorin, bergapten, xanthotoxin and pimpinellin.