EN
Antibacterial activity (MIC and MBC) of oil from common thyme and wild thyme was assessed. Also the time necessary for gaining bactericidal effect by using these oils was determined. Four straits of standard bacteria: Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa were tested. The experiment showed that the essential oil of common thyme had higher antibacterial activity both against Gram-positive bacteria and Gram-negative bacteria, in comparison to the essential oil of wild thyme, which resulted from differences in composition of essential oil of these two species. Essential oil of common thyme was characterized by high content of thymol, whereas in essential oil of wild thyme the main compounds were terpenes.
PL
Oceniono właściwości antybiotyczne (MIC i MBC) olejku macierzanki zwyczajnej oraz macierzanki piaskowej. Ustalono także minimalny czas konieczny do uzyskania efektu bakteriobójczego przez te olejki. Badaniami objęto cztery szczepy bakterii wzorcowych: Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli oraz Pseudomonas aeruginosa. Doświadczenie wykazało, że olejek macierzanki zwyczajnej charakteryzował się znacznie wyższą aktywnością przeciwbakteryjną w porównaniu z olejkiem macierzanki piaskowej, zarówno w stosunku do bakterii Gram-dodatnich jak i Gram-ujemnych. Różnice w aktywności olejków wynikały z ich składu chemicznego. Olejek macierzanki zwyczajnej odznaczał się wysoką zawartością tymolu, natomiast głównymi składnikami olejku macierzanki piaskowej były związki terpenowe.