EN
Chromatographic profiles of anthocyanins in authentic and adulterated black currant and raspberry juices were compared in this paper. HPLC apparatus with DAD detector was used for separation of anthocyanins. Analysis of adulterated juices required optimization of elution conditions. Two types of eluents were applied at gradient: A - 4.5% formic acid and B - 100% acetonitrile. There was detected 30%, 20% and 10% addition of strawberry to raspberry and black currant juices on the basis of pelargonidin-3-glucoside content. Cyanidin-3-xylorutinoside indicated the 30%, 20% and 10% addition of red currant to raspberry and black currant juices. Anthocyanin analysis is an effective method for detection of berry juice adulterations.
PL
W pracy porównano profile chromatograficzne antocyjanów autentycznych i zafałszowanych soków z czarnych porzeczek i malin. Do rozdziału antocyjanów wykorzystano chromatograf do wysokosprawnej chromatografii cieczowej z detektorem DAD. Analiza zafałszowanych soków wymagała optymalizacji warunków elucji. Stosowano dwa eluenty w gradiencie: eluent A - 4,5-procentowy kwas mrówkowy i eluent B - 100-procentowy acetonitryl. Na podstawie zawartości pelargonidyno-3-glukozydu wykryto 30-, 20- i 10-procentowy dodatek soku truskawkowego do soku malinowego i z czarnych porzeczek. Cyjanidyno-3-ksylorutynozyd wskazywał na 30-, 20- i 10-procentowy dodatek soku z czerwonych porzeczek do soku malinowego i z czarnych porzeczek. Analiza antocyjanów jest skuteczną metodą wykrywania zafałszowali soków z owoców jagodowych.