PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Wystepowanie Clostridium w mleku i niektorych przetworach mleczarskich

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określono najbardziej prawdopodobną liczbę (NPL) przetrwalników (a) Clostridium redukujących siarczany(IV), (b) gazujących (RCM), (c) Cl tyrobutyricum (RCM-mleczan) i (d) przypuszczalnego CL perfringens. W większości próbek mleka surowego NPL (a, b, c, d) zawierała się w granicach 1,0.101 - 1,0·103 w 1 dm3. W serach podpuszczkowych dojrzewających (produkty rynkowe I klasy) NPL (a, d) wynosiła poniżej 2,0-102 w 1 g, (d) poniżej 1 w 1 g (obecny w 21% próbek). W mleku w proszku klasy Ekstra і I NPL (a) wynosiła poniżej 2,0-102 w 1 g (obecne odpowiednio w 65% i 70% próbek).
EN
In the work the most probable number (MPN) of spores of (a) sulphate (IV) reducing Clostridia, (b) gas forming (RCM), (c) CI tyrobutyricum (RCM-lactate) and (d) presumptive CL. perfringens has been determined. In most samples of raw milk MPN (a, b, c, d) was in the range 1,0·101 - 1,0·103 in 1 1. In rennet ripening cheeses (market products class I) MPN (a, d) was below 2,0·102 in 1 g, (d) below 1 in 1 g (present in 21% of samples). In milk powder (class Extra and I) MPN (a) was below 2,0·102 in 1 g (present in 65% and 70% of samples).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

s.93-102,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii Mleka, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Grochowska 272, 03-849 Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Mleka, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Grochowska 272, 03-849 Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Mleka, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Grochowska 272, 03-849 Warszawa
  • Zakład Technologii Mleka, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Grochowska 272, 03-849 Warszawa
autor
  • Zakład Technologii Mleka, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Wydział Technologii Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Grochowska 272, 03-849 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bergere I.L., Sivela S.: Detection and enumeration of clostridial spores related to cheese qualityclassical and new methods, Bulletin FIL/IDF, 251, 1990, 18.
  • [2] Burbianka M.: Gatunki Clostridium występujące w serach twardych, Roczniki PZH, XVI, 1965, 309.
  • [3] Burbianka M.: Bakterie przetrwalnikujace beztlenowe w mleku w proszku, Roczniki PZH, XVIII, 1967, 701.
  • [4] Dasgupta A.P., Hull R.R.: Late blowing of Swiss cheese: incidence of Clostridium tyrobutyricum in manufacturing milk, Austr. J. Dairy Techn., 44, 1989, 82.
  • [5] Jakubczyk E.: Jakość serów dojrzewających a przetrwalnikujące bakterie beztlenowe. Część I, Przegl. Mlecz., 5, 1996, 137.
  • [6] Jakubczyk E.: Jakość serów dojrzewających a przetrwalnikujące bakterie beztlenowe. Część II, Przegl. Mlecz., 6, 1996, 173.
  • [7] Jakubczyk E.: Zanieczyszczenie mleka serowarskiego przetrwalnikującymi bakteriami beztlenowymi. VII Sesja Naukowa: Postęp w technologii, technice i organizacji mleczarstwa, Olsztyn 1999, 256.
  • [8] Kisza J., Zbikowski Z., Rotkiewicz W., Rybka J.: Kształtowanie się jakościowych cech mleka w proszku zależnie od stosowanego procesu technologicznego, Roczniki Inst. Przem. Mlecz., 2 (63), 1979, 51.
  • [9] Korhonen H., Ali-Yrkkö S.: Über den Clostridiengehalt des Finnischen Emmentalerkäses, Finnish J. Dairy Sci., XXXV, 1977, 43.
  • [10] Microbiology Manual. Merck, Darmstadt 1994.
  • [11] Molska I., Lipka-Chudzik H.: Badania nad jakością mikrobiologiczną pełnego mleka w proszku produkowanego przez różne wytwórnie, Zesz. Nauk. Akademii Rolniczej w Warszawie, Technologia Rolno-Spożywcza, 10, 1975, 55.
  • [12] Oterholm Bg. Bp., Engan-Skei I.: Anaerobic sporeformers and the milking environment, Kieler Milchwirtsch. Forschungsber., 33, 1981, 337.
  • [13] Stadhouders J.: The quality of milk in relation to the number of spores of anaerobic bacteria, Neth. Milk Dairy J., 37, 1983,233.
  • [14] Stadhouders J., Hup G., Nieuvenhof F.F.J.: Silage and cheese quality. Mededeling M., 19a, 1985, Nederlands Institut vor Zuivelonderzoek.
  • [15] Stadhouders J., Jorgensen K.: Prevention of the contamination of raw milk by a hygienic milk production, Bulletin FIL/IDF, 251, 1990, 32.
  • [16] Stadhouders J. Spoelstra S.F.: Prevention of the contamination of raw milk by making a good silage, Bulletin FIL/IDF, 251, 1990, 24.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7e4ced8f-8bff-40fd-ace1-b1b84f5b29f3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.