PL
W latach 1998-2001 na plantacjach polowych tymianku właściwego uprawianego na Lubelszczyźnie określano zdrowotność roślin: na plantacjach jednorocznych w stadium 6-tygodniowych siewek oraz przed pierwszym zbiorem ziela, natomiast na plantacjach dwuletnich po przezimowaniu oraz przed ostatnim zbiorem ziela. Ustalano procent roślin z objawami chorobowymi oraz obliczano wskaźnik porażenia roślin. Z odkażonych powierzchniowo części tymianku - oddzielnie z korzeni, podstawy pędów i liści izolowano grzyby stosując pożywkę mineralną. Fusarium spp. oznaczano na pożywkach PDA i SNA, Penicillium spp. na maltozowej i Czapek-Dox, a Phoma spp. na maltozowej, owsianej i wiśniowej. Procent roślin z objawami nekrozy na plantacjach jednorocznych wynosił od 12,18 do 23,05, a na plantacjach dwuletnich od 29,91 do 43,65, natomiast wielkość wskaźników porażenia wynosiła odpowiednio od 11,56 do 24,69 i od 20,75 do 43,28. Nekroza występowała na korzeniach i podstawie pędów roślin jednorocznych i dwuletnich, a w końcowym okresie wegetacji tymianku obserwowano liczne pędy z objawami zamierania całych łodyg i liści. Okazało się, że podstawa pędu i korzenie tymianku właściwego w pierwszym i drugim roku uprawy, były zasiedlane przez kompleks patogenów. Z najsilniej uszkodzonych roślin izolowano powszechnie Fusarium spp., Rhizoctonia solani i Thielaviopsis basicola. Wśród Fusarium spp. zasiedlających podstawę pędów dominowały F. culmorum, F. avenaceum, F. equiseti i F. oxysporum. Natomiast z korzeni tych roślin uzyskiwano najczęściej F. oxysporum, F. avenaceum i F. culmorum. Z łodyg, a zwłaszcza z liści tymianku z objawami ciemnych plam izolowano powszechnie Alternaria alternata. Natomiast pędy i liście, rzadziej korzenie tymianku zasiedlały różne gatunki Phoma spp., a wśród nich najliczniej P. exigua var. exigua. Colletotrichum gloeosporioides należał do rzadko notowanych gatunków na tymianku właściwym w badanych warunkach klimatycznych.
EN
In 1998-2001, the healthiness of thyme cultivated in the region of Lublin was examined, Surveys were made on the one-year-old plantations of thyme at a stage f 6-week-old seedlings and just before the first harvest of the crop, as well as on e two-year-old plantations in spring and before the last harvest. The percentage the plants showing fungal disease symptoms and the index of infection with, fungi were determined. The fungi were isolated from superficially disinfected plant fragments namely from roots, bases of stem and leaves, separately, using 'eral culture medium. PDA and SNA media were used to culture Fusarium spp. malt-agar and Czapek-Dox ones to culture Penicillium spp. and malt-agar, oat-agar and cherry-agar ones to culture Phoma spp. The percentage of plant infected with the fungi ranged within 12.18 and 23.05, in case of the one-year-old ,plantations, and within 29.91 and 43.65 in the two-year-old ones, whereas values the index of infection ranged within 11.56 and 24.69 and within 20.75 and .28, respectively. Necroses were observed on roots and base of stems on one'-old and two-year-old plantations, but in the last period of vegetation of thyme to harvest, very often stems and leaves showed symptoms of a complete necrosis. It was found that base of stems and roots of thyme in the first and the second year of cultivation were colonized by a complex of pathogenic fungi.