PL
Flawonoidy są pochodnymi polifenylowymi powszechnie występującymi w roślinach jadalnych, spożywanych przez ludzi. Wiele badań prowadzonych in vitro wykazuje ich rolę w zmiataniu wolnych rodników, działaniu przeciwmiażdżycowym i w hamowaniu rozwoju nowotworów. Skutki ich działania in vivo poznane są w mniejszym stopniu. Celem naszej pracy było określenie wpływu kwercetyny i rutyny podawanych z ołowiem lub miedzią na poziom wapnia i magnezu w surowicy krwi i wybranych tkankach szczurów. Kwercetyna i rutyna podawane wraz z Pb lub Cu powodowały obniżenie toksyczności obu metali, głównie w surowicy i w nerkach zwierząt doświadczalnych. Wielkość tych zmian zależała bardziej od użytego metalu, niż od rodzaju podawanego flawonoidu.
EN
Flavonoids are polyphenolic derivatives, which commonly occur in edible plants consumed by humans. Numerous investigations performed in vitro show the role of flavonoids in scavenging free radicals, counteracting arteriosclerosis and suppressing tumour growth. The results of their activity in vivo are less known. The aim of our work was to determine the effect of quercetin and rutin administered together with lead or copper on the level of calcium and magnesium in serum and some tissues of experimental rats. Quercetin and rutin administered together with lead or copper caused a decrease in the toxicity of both metals, mainly in serum and kidneys of experimental animals. The range of these changes depended the metal used rather than on the flavonoid administered.