EN
Two trials were conducted. In trial I three lactating Polish Holstein-Friesian (PF) cows fitted with rumen cannulae were used in a 3 x 3 Latin square design. In each feeding cycle animals were offered one of three following diets: (1) without supplementation (C diet – control), (2) C diet supplemented with fish and rapeseed oils blend 1:1 (FR diet), and (3) C diet supplemented with commercial protected fat (CPF diet). In trial II, ten lactating PF cows were offered C diet, and another ten – FR diet. In both trials fat supplements constituted up to 4% of the diet dry matter. FR diet strongly affected the fatty acid composition of rumen fluid and milk of cows. Content of oleic acid and Rother MUFAs increased, while that of total SFAs dropped in the rumen and, in both trials, in milk. The FR diet led to increase in the c9 t11 CLA (conjugated linoleic acid) isomer content of milk in both trials.In trial II the t10 c12 CLA concentration of milk increased in cows fed the FR diet. It is evident that during the summer feeding based on fresh green forage, good results regarding milk fatty acid content can still be improved by feeding rapeseed oil and fish oil.
PL
Przeprowadzono dwa doświadczenia. Pierwsze (I) w układzie kwadratu łacińskiego na trzech krowach dojnych rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej z kaniulami założonymi do żwacza. Każde zwierzę żywiono kolejno trzema dietami – bez dodatku tłuszczu (dieta C, kontrolna), z dodatkiem mieszaniny oleju rzepakowego i rybiego 1:1 (dieta FR) oraz z dodatkiem tłuszczu chronionego (dieta CPF). W doświadczeniu drugim (II) nieprzetokowane krowy dojne tej samej rasy żywiono dietą C i FR (po 10 zwierząt). W obu doświadczeniach tłuszcz dodawano do poziomu 4% suchej masy dawki. Dodatek mieszaniny olejów do dawki kontrolnej zmienił koncentrację kwasów tłuszczowych w płynie żwacza w doświadczeniu I, a także w mleku w doświadczeniu I i II. Stwierdzono wzrost stężenia kwasu oleinowego, jak również innych kwasów monoenowych, oraz obniżenie koncentracji sumy kwasów nasyconych.Podobnie, w obu doświadczeniach stwierdzono wzrost koncentracji izomeru c9 t11 CLA w mleku oraz w doświadczeniu I – w płynie żwacza. W doświadczeniu II stwierdzono wzrost koncentracji izomeru t10 c12 w mleku. Autorzy wnioskują, że w okresie żywienia letniego korzystne zmiany składu kwasowego tłuszczu mleka krów można spotęgować dodając do paszy mieszaninę oleju rzepakowego i rybiego.