PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Zanieczyszczenie herbat wielopierscieniowymi weglowodorami aromatycznymi

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Teas' contamination by polycyclic aromatic hydrocarbons

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie zanieczyszczenia wybranych rodzajów herbat przez WWA, w tym 4 związki z grupy tzw. lekkich WWA wg EPA oraz 15 związków wytypowanych do badań przez Komitet Naukowy UE. Materiał badawczy stanowiły popularne gatunki handlowe herbaty zielonej, czerwonej i czarnej. Metodyka badań obejmowała wyodrębnienie WWA z matrycy żywnościowej, oczyszczenie ekstraktu ze związków interferujących poprzez zastosowanie chromatografii żelowej (GPC) oraz jakościowe i ilościowe oznaczenie WWA przy użyciu chromatografii cieczowej z selektywnymi detektorami (HPLC– FLD/DAD). Stwierdzono istotne zróżnicowanie poziomów zanieczyszczenia poszczególnych gatunków handlowych herbat we wszystkich analizowanych rodzajach herbat (zielonej, czerwonej i czarnej). Uzyskano natomiast zbliżone profile jakościowe zawartości WWA z bardzo wysokim udziałem lekkich WWA w sumarycznej zawartości tych związków. W analizowanych herbatach nie wykryto obecności benzo[a]pirenu oraz związków zaliczanych do najbardziej kancerogennych WWA, a więc dibenzopirenów.
EN
The objective of this research was to perform studies dealing with contamination of teas by PAHs: 4 compounds from the group of light PAHs listed by EPA and 15 compounds listed by The Scientific Committee on Food UE. The material investigated were popular brands of green, red and black teas. Methodology applied for the study consisted of PAHs’ isolation from the food matrix, extract’s clean up from interfering compounds using GPC – gel permeation chromatography and qualitative-quantitative PAHs’ determination by liquid chromatography with selective detectors (HPLC–FLD/DAD). Significant differences in contamination level of particular brands of teas in all analyzed kinds of teas (green, red, black) were stated. Similar quality profiles of PAHs with very high level of light PAHs in summary content of these compounds were obtained. Among all teas under investigation, benzo[a]pyrene and the most carcinogenic polyarenes, namely dibenzopyrenes were not detected.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.267-273,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa
autor

Bibliografia

  • [1] Bishnoi N.R., Mehta U., Sain U., Pandit G.G.: Quantification of polycyclic aromatic hydrocarbons in tea and coffee samples of Mumbai city (India) by high performance liquid chromatography. Envir. Monit and Assesm, 2005, 107, 399-406.
  • [2] Camargo Rojo M.C., Toledo M.C.F.: Polycylic aromatic hydrocarbons in Brazilian vegetables and fruits. Food Control, 2003, 14, 49-53.
  • [3] European Commission: Opinion of the Scientific Committee on food on the risks to human health of polycyclic aromatic hydrocarbons in food (expressed on 4 December 2002), http://ec.europa.eu.int/ comm/food/fs/sc/scf/index_en.html
  • [4] Fiedler H., Cheung C.K., Wong M.H.: PCDD/PCDF, chlorinated pesticides and PAH in Chinese teas. Chemosphere, 2002, 46, 1429-1433.
  • [5] Gomes Zuin V., Montero L., Bauer C., Popp P.:, Stir bar sorptive extraction and high-performance liquid chromatography–fluorescence detection for the determination of polycyclic aromatic hydrocarbons in Mate teas. J Chromatogr. A, 2005, 1091, 2-10.
  • [6] Gupta S., Saha B., Giri A.K.: Comparative antimutagenic and anticlastogenic effects of green tea and black tea: a review. Mutation Research, 2002, 512, 37-65.
  • [7] Jánská M., Hajslová J., Tomaniová M., Kocourek V., Vávrová M.: Polycylic aromatic hydrocarbons in fruits and vegetables grown in the Czech Republic. Environm Contam and Toxicol., 2006, 77, 492-499.
  • [8] Kuroda Y., Hara Y.: Antimutagenic and anticarcinogenic activity of tea polyphenols. Mutat. Research, 1999, 436, 69-97.
  • [9] Lin D., Zhu L.: Polycyclic aromatic hydrocarbons: pollution and source analysis of a black tea. J. Agric. Food Chem., 2004, 52, 8268-8271.
  • [10] Lin D., Tu Y., Zhu L.: Concentrations and health risk of polycyclic aromatic hydrocarbons in tea. Food Chem Toxicol., 2005, 43, 41-48.
  • [11] Liu Z.Q., Ma L.P., Zhou B., Yang L., Liu Z.L.: Antioxidative effects of green tea polyphenols on free radical initiated and photosensitized peroxidation of human low density lipoprotein. Chem. Physics Lipids, 2000, 106, 53–63.
  • [12] Commission Recommendation 2005/108/EC of 4 February 2005 on the further investigation into the levels of polycyclic aromatic hydrocarbons in certain foods. Official Journal of the European Union, L 34/3.
  • [13] Schlemitz S., Pfannhauser W.: Supercritical fluid extraction of mononitrated polycyclic aromatic hydrocarbons from tea—correlation with the PAH concentration. Z Lebensm Unters Forsch A, 1997, 205, 305–310.
  • [14] Vinson J.A., Dabbagh Y.A.: Tea phenols: Antioxidant effectiveness of teas, tea components, tea fractions and their binding with lipoproteins. Nutrit Research, 1998, 18, 1067-1075.
  • [15] Weisburger J.H.:. Tea and health: a historical perspective. Cancer Letters,1997, 114, 315-317.
  • [16] Wheeler D.S., Wheeler W.J.: The medicinal chemistry of tea. Drug Development Research, 2004, 61, 45-65.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7d2ecbfe-82b1-45d5-abff-b4a48cdf1ab5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.