PL
Po przemianach politycznych i ekonomicznych w 1990 roku nastąpiło wiele zmian w sektorze produkcji makaronu w Polsce. Wzrastająca rywalizacja na wolnym rynku wymusiła ogromny postęp technologiczny, a wkroczenie inwestorów zagranicznych bylo czynnikiem decydującym o aktualnej pozycji producentów makaronów w naszym kraju. Badanie produkcji i rynku makaronów napotyka wiele trudności, ponieważ nie wszystkie dane gromadzone są przez Główny Urząd Statystyczny. Obserwowana jest duża fluktuacja w gronie małych i średnich przedsiębiorstw. Także producenci niechętnie udostępniają dane na temat swojej produkcji. W artykule przedstawiony został rozwój polskiego rynku makaronów w ostatnich latach, jego struktura oraz próba określenia przyszłych trendów w krajowym przetwórstwie makaronowym.
EN
Pasta sector in Poland had been dramatically changed after political and economical reforms in 1990. Big competition on a free market caused huge technical and technological progress. Entering of foreign investors and imvestment capacity were the factors witch decided about actual position of Polish pasta producers. In the paper development of Polish pasta market last years, his structure, pasta consumption and future trends of pasta production are discussed.