PL
Celem pracy była ocena jakości jodowania soli spożywczej w Polsce. Wyniki badań analitycznych przeprowadzonych w IŻŻ w latach 2001-2003 wykazały, iż na terenie Warszawy jakość soli pod względem zawartości jodu uległa poprawie. W 2001 r. 34% prób soli spełniało polskie wymagania, w 2002 r. i 2003 r. - 80% zawierało jod na prawidłowym poziomie. Na podstawie analizy danych z badań prowadzonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej na terenie Polski w latach 2000-2002 stwierdzono, iż: w 2000 r. - 80% badanych prób soli miało prawidłową zawartość jodu, w 2001 r. - 86% prób soli, w 2002 r. - 79% prób. Wyniki zawartości jodu w soli spożywczej w poszczególnych województwach były zróżnicowane.
EN
The aim of the study was the assessment of quality of kitchen salt iodination in Poland. The results of the study carried out in the National Food and Nutrition Institute showed that the quality of salt iodination had improved in Warsaw region. In the year 2001 - 34% of salt samples met the polish requirements, in 2002 and 2003 - 80% of iodised salt had a correct level of iodine. The results of analysis conducted by the State Sanitary Inspection between 2000-2002 showed that: in 2000 - 80% of salt samples had correct level of iodine, in 2001 - 86% of salt samples, in 2002 - 79% of salt samples. The results of the study in particular polish voivodeships were different.