PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Wybrane wlasciwosci probiotyczne szczepow Lactobacillus plantarum i mozliwosci ich wykorzystania w produkcji bioaktywnych napojow slodowych

Warianty tytułu

EN
The selected probiotic properties of Lactobacillus plantarum strains and their application to production of bioactive malt beverages

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena przeżywalności wybranych szczepów Lactobacillus plantarum w brzeczce napoju słodowego o pH 2,0 i 2,5 oraz w roztworze dezoksycholanu sodu o stężeniu 1, 2 i 3 mmol/dm3. Po 6 h inkubacji w pH 2,5 stwierdzano jeszcze żywe komórki stosowanych szczepów w ilości 106-107 jtk/cm3, a dla pH 2,0 - w ilości 102-105 jtk/cm3 (ilość wyjściowa około 108 jtk/cm3). Badane szczepy L. plantarum przeżywały w środowisku roztworu dezoksycholanu sodu o stężeniu 1, 2 i 3 mmol/dm3 i po 24 h inkubacji, w środowisku najbardziej stężonego roztworu, stwierdzano jeszcze obecność żywych bakterii w ilości 10'-105 jtk/cm3. Po inkubacji kombinowanej, 4 h w brzeczce o pH 2,0, a następnie po doprowadzeniu do pH 8,0 oraz w roztworze dezoksycholanu sodu o stężeniu 3 mmol/dm3 przez 24 h, w próbkach znajdowały się jeszcze żywe komórki bakterii w ilości 10'-102 jtk/cm3.
EN
The survival ability at malt beverage wort with pH 2.0 and 2.5 of tested strains was investigated at the time 0, 1, 2, 3, 4 and 6 hours. In general, tested strains of lactic acid bacteria showed high resistance at low pH and after 6 hours of incubation observed viable cells on the range 106-107 cfu/cm3 in case of pH 2.5, and 102-105 cfu/cm3 for pH 2.0. A number of lactic acid bacteria was examined in 1, 2 and 3 mmol/dm3 of deoxycholate sodium solution after the time of 3, 6 and 24 hours of incubation. After 24 h of incubation in 3 mmol/dm3 solution of deoxycholate sodium the determined amount of bacteria was l0'-l05 cfu/ml.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.27-38,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Biotechnologii, Mikrobiologii i Oceny Zywnosci, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-787 Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • Blandino A., Al.-Aseeri M.E., Pandiella S.S., Cantero D., Webb C., 2003. Cereal-based fermented foods and beverages. Food Res. Int. 36, 527-543.
  • Bomba A., Nemcova R., Mudronova D., Guba P., 2002. The possibilities of potentiating the efficacy of probiotics. Trends Food Sci. Technol. 13, 121-126.
  • Cebeci A., Gurakan C., 2003. Properties of potential probiotic Lactobacillus plantarum strains. Food Microbiol. 20, 511-518.
  • Charalampopoulos D., Pandiella S.S., Webb C., 2003. Evaluation of the effect of malt, wheat and barley extracts on the viability of potentially probiotic lactic acid bacteria under acidic conditions. Int. J. Food Microbiol. 82, 133-141.
  • Charalampopoulos D., Wang R., Pandiella S.S., Webb C., 2002. Application of cereals and cereal components in functional foods: a review. Int. J. Food Microbiol. 79, 131-141.
  • Chou L., Weimer B., 1999. Isolation and characterization of acid- and bile-tolerant isolates from strains of Lactobacillus acidophilus. J. Dairy Sci. 82, 23-31.
  • Desmond C., Stanton C., Fitzgerald G.F., Collins K., Ross R.P., 2002. Environmental adaptation of probiotic lactobacilli towards improvement of performance during spray drying. Int. Dairy J. 12, 183-190.
  • Drago L., Gismondo M.R., Lombardi A., Haen C., Gozzini L., 1997. Inhibition of in vitro growth of enteropathogens by new Lactobacillus isolates of human intestinal origin. FEMS Microbiol. Lett. 153, 455-463.
  • Dunne C., O’Mahony L., Murphy L., Thornton G., Morrissey D., O’Halloran S., Feeney M., Flynn S., Fitzgerald G., Daly C., Kiely B., O’Sullivan G., Shanahan F., Collins J.K., 2001. In vitro selection criteria for probiotic bacteria of human origin: correlation with in vivo findings. Am. J. Clin. Nutr. 73, 386S-92S.
  • Hood S.K., Zottola E.A., 1988. Effect of low pH on the ability of Lactobacillus acidophilus to survive and adhere to human intenstinal cells. J. Food Sci. 53, 5, 1514-1516.
  • Huang Y., Adams M.C., 2004. In vitro assessment of the upper gastrointestinal tolerance of potential probiotic dairy propionibacteria. Int. J. Food Microbiol. 91, 253-260.
  • Kaur I.P., Chopra K., Saini A., 2002. Probiotics: potential pharmaceutical applications. Eur. J. Pharm. Sci. 15, 1-9.
  • Klewicka E., Libudzisz Z., Czajka D., Kuc K., 1999. Antagonistyczna aktywność bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus acidophilus. Żywność, Supl. 42(21), 168-175.
  • Koop-Hoolihan L., 2001. Prophylactic and therapeutic uses of probiotics: a review. J. Am. Diet. Assoc. 101,(2), 229-239.
  • Kristo E., Biliaderis C.G., Tzanetakis N., 2003. Modelling of rheological, microbiological and acidification properties of a fermented milk product containing a probiotic strain of Lactobacillus paracasei. Int. Dairy J. 13, 517-528.
  • Łaniewska-Moroz Ł., Nalepa B., Roczniakowa B., 1996. Fermentowane soki warzywne o właściwościach probiotycznych. Przem. Spoż. 10, 39-40 i 43.
  • Mattila-Sandholm T., Myllarinen P., Crittenden R., Mogensen G., Fonden R., Saarela M., 2002. Technological challenges for future probiotic foods. Int. Dairy J. 12, 173-182.
  • Molin G., 2001. Probiotics in foods not containing milk or milk constituents, with special reference to Lactobacillus plantarum 299v. Am. J. Clin. Nutr. 73, 380S-5S.
  • Patel H.M., Pandiella S.S., Wang R.H., Webb C., 2004. Influence of malt, wheat, and barley extracts on the bile tolerance of selected strains of lactobacilli. Food Microbiol. 21,83-89.
  • Prasad J., Harsharanjit G., Smart J., Gopal P.K., 1999. Selection and characterization of Lactobacillus and Bifidobacterium strains for use as probiotics. Int. Dairy J. 8, 993-1002.
  • Roberfroid M.B., 2000. Prebiotics and probiotics: are they functional foods? Am. J. Clin. Nutr. 71, 1682S-7S.
  • Saarela M., Mogensen G., Fonden R., Matto J., Mattila-Sandholm T., 2000. Probiotic bacteria: safety, functional and technological properties. J. Biotechnol. 84, 197-215.
  • Schillinger U., 1999. Isolation and identification of lactobacilli from novel-type probiotic and mild yogurts and their stability during refrigerated storage. Int. J. Food Microbiol. 47, 79-87.
  • Schrezenmeir J., de Vrese M., 2001. Probiotics, prebiotics, and synbiotics - approaching a definition. Am. J. Clin. Nutr. 73, 361S-4S.
  • Tuomola E., Crittenden R., Playne M., Isolauri E., Salminen S., 2001. Quality assurance criteria for probiotic bacteria. Am. J. Clin. Nutr. 73, 393S-8S.
  • Usajewicz I., Herman J., Nalepa B., 2001. Przeżywalność bakterii kefirowych w niskich wartościach pH i w obecności żółci. Biul. Nauk. UWM 13, 61-64.
  • Varnam A., 2002. Lactobacillus: occurrence and significance in non-dairy foods. Microbiol. Today 29, 2, 13-17.
  • Vinderola C.G., Reinheimer J.A., 2003. Lactic acid starter and probiotic bacteria: a comparative “in vitro” study of probiotic characteristic and biological barrier resistance. Food Res. Int. 36, 895-904.
  • Wzorek W., Bonin S., Koskowska J., 2003. Attempt to obtain beverage containing viable lactic acid bacteria and estimation of their survival ability at the selected temperatures. Acta Sci. Pol., Technologia Alimentaria 2(2), 47-56.
  • Złotkowska H., Juszczakiewicz D., Krakowiak A., 2002. Selekcja szczepów bakterii kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych. Pr. Inst. Lab. Bad. Przem. Spoż. 57, 71-85.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7b8e3461-4a4c-4e31-9656-b4ff16eb383a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.