PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Comparison of some chemical components in apples 'Szampion' variety produced in the Lublin province

Warianty tytułu

PL
Porównanie wybranych składników chemicznych w jabłkach odmiany 'Szampion' wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Apples of ‘Szampion’ variety produced in the homestead orchards showed the highest concentration of nutrients in dry mass with, however, slight differences in mineral component contents. The highest level of fructose (24.304 g/100 g d.m.), glucose (5.207 g/100 g d.m.) and sucrose (19.015 g/100 g d.m.) was recorded in the apples harvested in Wola Semicka, Łęczna and Puławy, respectively. The apples produced in the commercial orchard in Lublin proved the highest content of vitamin C available.
PL
Jabłka odmiany ‘Szampion’, wyprodukowane w sadach przydomowych, charakteryzowały się największą koncentracją składników pokarmowych w suchej masie. Niewielkie różnice notowano natomiast w zawartości składników mineralnych. Najwyższy poziom fruktozy (24,304 g/100 g s.m.), glukozy (5,207 g/100 g s.m.) i sacharozy (19,015 g/100 g s.m.) oznaczono w jabłkach zebranych w sadach: Woli Semickiej, Łęcznej i Puław. Najzasobniejsze w witaminę C okazały się natomiast jabłka wyprodukowane w wielkotowarowym sadzie w Lublinie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

p.37-45,ref.

Twórcy

  • Agricultural University of Lublin, Akademicka 13, 20-033 Lublin, Poland

Bibliografia

  • Andreson J.W, Smith B.M., Guftason N.S., 1994. Health benefit and practical aspects of high- fibre diets. Am. J. Clin. Nutr. 595, 1242-1247.
  • Aprikian O., Levrat-Verny M.A., Besson C., Busserolles J., Remesy C., Deminge C., 2001. Apple favourably affects parameters of cholesterol metabolism and anti-oxidative protection in cholesterol-fed rats. Food Chem. 445-452.
  • Block G., Patterson B., Subar A., 1992. Fruit, vegetables and cancer prevention, epidemiological. Nutr. Cancer 1, 4-29.
  • Car L., Dubois M., Armand N., Mekki M, Senft M., Portugal H., Lairo D., 1993. Pectins are the components responsible for the hypocholesterolemic effect of apple fiber. Nutrition 1, 66.
  • Gallaher D., Scheneenman B.O., 2001. Dietary fiber. In: Present knowledge in nutrition. Eds B. Browman and Russel. Washington.
  • Kiczorowska B., Kiczorowski P., 2005. Wartość odżywcza i zawartość składników mineralnych w jabłkach odmiany Jonica wyprodukowanych w sadach województwa lubelskiego. Żyw. Człow. Metab. 32, Supl. 1, 1,238-243.
  • Kuchanowicz H., Nadolna I., Wojtasik A., Przygoda B., 2004. Żywność wzbogacana a zdrowie.
  • Instytut Żywności i Żywienia Warszawa, 39-45, 113-123.
  • Lipecki J., Libik A., 2003. Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej. Folia Hortic. Supl. 1, 16-22.
  • Nicolle C., Cardonault N., Gueux E., Jaffrelo L., Rock A., Amouroux P., Remesy C., 2004. Health effect of vegetable-based diet: lettuce consumption improves cholesterol and antioxidant status in the rat. Clin. Nutr. 4, 605-614.
  • Makosz E., 2000. Krajowe owoce i warzywa są bezpieczną żywnością. Wyd. AR Lublin.
  • Oberbeil K., 1997. Minerały. Wyd. Diogenes Warszawa.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 2 grudnia 2004 r. Dziennk Ustaw Nr. 271, poz. 2687, 2688.
  • Steinmetz K.A., Potter J.D., 1991. Vegetables, friut and cancer. 1. Epidemiology. Cancer Causes Control. 325-357.
  • Szponar L., Ciok J., 2002. Suplementacja a zdrowie człowieka. Instytut Żywności i Żywienia Warszawa, 39-45.
  • Wolfe K.E., Liu R.H., 2003. Apples peels as value-added food ingrediend. J. Agric. Food Chem. 1676-1683.
  • Volz R.K, Ferguson I.B., Hewett E.W., Woolley D.J., 1994. Wood age and leaf area influences fruit size and mineral compisition of apple fruit. J. Hort. Sci. 69, 385-395.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7ae9cb33-d5a1-4d0a-a42c-7c9d8e7ca7ad
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.