Possibilities of increasing consumption of apple juices in the European Union
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy omówiono trendy w produkcji soków owocowych biorąc pod uwagę ich wartość odżywczą i na tym tle przedstawiono cząstkowe wyniki projektu U E „Isafruit", w ramach którego prowadzone są między innymi badania nad przydatnością parchoodpornych odmian jabłek do produkcji klarownych i mętnych soków. Wykazano że mętne soki mogą zawierać ponad dwukrotnie więcej polifenoli niż soki klarowne. Z odmian parchoodpornych (np. 'Melfree') można uzyskać wysokiej jakości soki mętne, a ich sprzedaż w opakowaniach szklanych czyniłaby je dodatkowo atrakcyjnymi dla konsumentów. Z odmian charakteryzujących się niską aktywnością polifenolooksydazy (np. 'Szampion') uzyskano soki o jasnej barwie.
EN
Trends in production of fruit juices are discussed considering their nutritional value and on this background partial results of EU project "Isafruit" are presented. Within this project among others carried out are investigations on the suitability of scab resistant apple cultivars for production of clear and cloudy juices. It was shown that cloudy juices may contain over twice as much of polyphenols than the clear juices. Out of scab resistant cultivars (e.g. 'Melfree' high quality cloudy juices may be produced, which when sold in glass bottles would be especially attractive for consumers. From cultivars characterizing with low polyphenoloxidase activity (e.g. 'Shampion') light coloured juices were obtained.
[1] Baron A.: 2009. INRA, Rennes, Personal communication.
[2] Coppens R: 2009. Beyond nutrition profiling. Global and national initiatives related to diet and health (likely to affect fruit juices). AIJN GA, Krakow.
[3] Dragsted L. O., Poulsen M., Bügel S., Tjoenneland A., Licht T., Ravn-Haren G., Wilcks A., Markowski J., Binderup M. L, Hansen M., Krath B., Rentch R., Stripp C., Ptocharski W.: 2009. ISAFRUIT health research - Health effects of fresh and processed fruit products. Isafruit Workshop „Opportunities for increased processed fruit consumption through innovative processing and quality management", Skierniewice, 28-29 May, 2009.
[4] Foster-Powell K„ HA Holt S. and Brand-Miller J. C.: 2002.1nternational table of glycemic index (Gl) and glycemic load (GL) values: 2000 http://www.ajcn. org/cgi/content- nw/full/76/1 /5/T1
[5] Frącek G.: 2009. Trendy w segmencie soków na rynku światowym, europejskim i polskim. Döhler Polska Sp. z o.o. 12th International Symposium of Polish Association of Juices Producers „Situation of the juice industry in view of upcoming challenges in the next 5 years" 13-15 May 2009, Hotel Mercure Kasprowy, Zakopane.
[6] Gormley R.: 2009. Added value innovative functional fruit products. Isafruit Workshop „Opportunities for increased processed fruit consumption through innovative processing and quality management", Skierniewice, 28-29 May, 2009.
[7] Yinrong Lu Y, Foo L. Y.: 2000. Mtioxidant and radical scavenging activities of polyphenols from apple pomace. Food Chemistry 68, 81-85.