PL
Prace dotyczące oceny spożycia tłuszczów są ważne dla ludzi zajmujących się wpływem Żywności na zdrowie człowieka. Celem pracy było zbadanie ilości i jakości spożywanego tłuszczu przez kobiety z Polski południowej. Badania ankietowe przeprowadzono wśród 525 kobiet, analizowano ilość i jakość tłuszczów używanych do smarowania pieczywa, do smażenia i do sałatek a także czynniki wpływające na zakup przez kobiety określonych produktów tłuszczowych. Badano również zależność między wiekiem, wykształceniem i dochodem a ilością spożywanych tłuszczów. Ponadto zbadano grupę 123 kobiet-matek, w celu stwierdzenia jakich rodzajów tłuszczów używały w okresie ciąży i karmienia piersią.
EN
The studies concerning assessment of fat consumption are important for people who deal with impact of food on human health. The study aimed at examining the quantity and quality of edible fats consumed by women from southern Poland. Questionnaires were conducted among 525 women, and quantity and quality of fats used as bread spreads, frying fats and salad ingredients were analysed. Factors which influence women's purchase decisions concerning particular fat products were also examined as well as relations between age, education and income and the quantity of fats consumed. Besides, a group of 123 mothers was included in the study in order to determine the kinds of fats they used at the time of pregnancy and breast-feeding.