PL
Akryloamid powstaje w czasie termicznego przetwarzania żywności, przede wszystkim produktów z ziemniaków, zbóż i w kawie. Ze względu na stwierdzone działanie neurotoksyczne, genotoksyczne i kancerogenne może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Celem badań było oznaczenie zawartości akryloamidu w różnych rodzajach płatków śniadaniowych oraz oszacowanie narażenia populacji polskiej na akryloamid pochodzący z tych produktów. Oznaczenie poziomu akryloamidu w żywności wykonano metodą GC-MS/MS, natomiast narażenie oszacowano w sposób probabilistyczny dla całej populacji polskiej. Najwyższą zawartość akryloamidu stwierdzono w płatkach kukurydzianych (171 μg/kg), najniższą w płatkach owsianych (21 μg/kg). Oszacowane przeciętne narażenie na akryloamid wynosiło 0,012 μg/kg m.c./dzień. Produkty te wnoszą 2,5 % akryloamidu w całodziennej diecie.
EN
Acrylamide is produced during thermal processing of food, first of all in potato products, cereal products and coffee. With regard to its demonstrated neurotoxic, genotoxic and carcinogenic effects, acrylamide may cause human's health risk. The purposes of this study were firstly to analyse acrylamide content in various kinds of breakfast cereals, secondly to estimate the acrylamide exposure from those products in a representative sample of Polish population. We analysed the acrylamide content of foods with a GC-MS/MS method. The exposure was estimated using the probabilistic approach for the total Polish population. The highest level of acrylamide was found in com flakes (171 μg/kg) and the lowest in oat flakes (21 μg/kg). The mean acrylamide exposure from cereals breakfast was 0,012 μg/kg b.m/day. The percentage contribution of breakfast cereals to the whole level of acrylamide in diet was 2.5 %.