PL
The changes brought by the new directive of European Parliament and Council changing the directive 95/2/EC relative to the sweetening substances used in the food production are discussed in this paper. The changes are relative to the conditions of the use of allowed at present additive substances to the food and of the permit of the new additive substances. New project of the directive correcting the directive 96/77/EC relative to the additive substances different than dye-stuffs and sweetening substances and project correcting the directive 95/45/EC relative to the pureness of the dye-stuffs are commented. All discussed changes are opinioned by EFSA. Especially aspartam that induces lately the anxiety was also estimated by EFSA. The project of the EC order relative to the additive substances is actually being prepared and EFSA will comment the safety of all actually permitted substances, especially dye-stuffs.
EN
Omówiono zmiany jakie wprowadzi nowa dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniająca dyrektywę 95/2/EC w sprawie substancji słodzących stosowanych w produkcji żywności - będą one dotyczyły warunków stosowania obecnie dozwolonych substancji dodatkowych do żywności i dopuszczenia nowych substancji dodatkowych. Skomentowano także nowy projekt dyrektywy poprawiającej dyrektywę 96/77/EC, dotyczący kryteriów czystości dla substancji dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące oraz projekt poprawiający dyrektywę 95/45/EC dotyczący kryteriów czystości barwników. Wszystkie omówione zmiany są opiniowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), którego ocenie poddano m.in. budzący ostatnio wiele niepokojów aspartam. W związku z przygotowywanym obecnie projektem rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie substancji dodatkowych, w ciągu najbliższych kilku lat EFSA dokona oceny bezpieczeństwa wszystkich aktualnie dopuszczonych substancji (w pierwszej kolejności barwników).