PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 31 | 2 cz.2 |

Tytuł artykułu

Jakość i wartość żywieniowa naturalnych wód źródlanych i mineralnych

Warianty tytułu

EN
Quality and nutrition value of natural mineral and spring waters

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy omówiono podstawową charakterystykę chemiczną, czystość mikrobiologiczną i obecność zanieczyszczeń chemicznych (azotanów i azotynów) w rynkowych wodach mineralnych i źródlanych. Określono zawartość podstawowych składników wód naturalnych: jonów wapnia, magnezu i sodu oraz zawartość wodorowęglanów, siarczanów i chlorków. Oznaczone wartości porównano z deklarowanymi na etykiecie. Jak wskazują badania, pod względem wartości żywieniowej, tylko nieliczne badane wody mogą stanowić źródło makro i mikroskładników w ilościach istotnych fizjologicznie. Pod względem zawartości zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, jakość tych wód pozostaje na dobrym poziomie, zgodnym z wymaganiami przepisów polskich i Unii Europejskiej.
EN
The publication contains a comparison of the most popular mineral and spring waters, their basic chemical characteristics, microbiological purity and chemical contamination levels (nitrates and nitrites). The levels of the following basic mineral water ingredients was established: Ca+, Mg+, Na+ ions as well as CO2-, SO4- and Cl- ions. These values were then compared with label declared ones. The study suggests that only very few of the analyzed products present on the market can be a physiologically significant source of micro and macro elements. The levels of chemical and microbiological contamination are within both Polish as well as EU standards.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

Opis fizyczny

s.310-316,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Bortkun O.: Rynek butelkowanych wód pitnych w Polsce. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 2001, 6, 21.
  • 2. Gawęcki J., Hryniewiecki L. Red: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Warszawa, PWN, 1988.
  • 3. Gulińska E., Sińska B., Roszkowski W.: Woda - niezbędny składnik prawidłowej diety osób starszych. Przem. Spoż., 2003, 5, 40-42.
  • 4. Latour T.: Wody butelkowane - aktualne wymagania jakościowe i sanitarne. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 1999,1, 44-46.
  • 5. Latour T.: Zasady klasyfikacji i wymagania jakościowe oraz produkcyjne odnoszące się do wód butelkowanych w przepisach Unii Europejskiej. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 2002, 10, 35-37.
  • 6. Motyka G.: Charakterystyka i klasyfikacja polskich naturalnych wód mineralnych. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 2000, 7, 14-17.
  • 7. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.04.2004 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. Dz.U. nr 120, poz. 1256.
  • 8. Skiba A.: Rynek wody. Gazeta Prawna. Biznes i Prawo, 2003, 116 (972).
  • 9. Śmigiel-Papińska D., Wójciak R.W., Krejpcio Z.: Wody mineralne jako źródło przyswajalnego wapnia i magnezu. Bromat. Chem. Toksykol., 2001, 34, 2, 105-109.
  • 10. Tucholska A.: Rynek wody mineralnej. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 2002, 6, 16.
  • 11. Wojtaszek T.: Znaczenie składników wód mineralnych dla zdrowia człowieka. Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 2001, 6, 18-19.
  • 12. Wojtaszek T., 2002: Wymagania obowiązujące przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych (mineralizowanych). Przem. Ferment, i Owoc.-Warzyw., 6, 12-13.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-785ab3e1-62ef-4f04-bbfc-84dfe6fa9722
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.