PL
W pracy omówiono podstawową charakterystykę chemiczną, czystość mikrobiologiczną i obecność zanieczyszczeń chemicznych (azotanów i azotynów) w rynkowych wodach mineralnych i źródlanych. Określono zawartość podstawowych składników wód naturalnych: jonów wapnia, magnezu i sodu oraz zawartość wodorowęglanów, siarczanów i chlorków. Oznaczone wartości porównano z deklarowanymi na etykiecie. Jak wskazują badania, pod względem wartości żywieniowej, tylko nieliczne badane wody mogą stanowić źródło makro i mikroskładników w ilościach istotnych fizjologicznie. Pod względem zawartości zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych, jakość tych wód pozostaje na dobrym poziomie, zgodnym z wymaganiami przepisów polskich i Unii Europejskiej.
EN
The publication contains a comparison of the most popular mineral and spring waters, their basic chemical characteristics, microbiological purity and chemical contamination levels (nitrates and nitrites). The levels of the following basic mineral water ingredients was established: Ca+, Mg+, Na+ ions as well as CO2-, SO4- and Cl- ions. These values were then compared with label declared ones. The study suggests that only very few of the analyzed products present on the market can be a physiologically significant source of micro and macro elements. The levels of chemical and microbiological contamination are within both Polish as well as EU standards.