PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 05 | 2 |

Tytuł artykułu

Storage and processing of edible mushrooms

Warianty tytułu

PL
Przechowywanie i przetwarzanie grzybow jadalnych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This paper presents a review of the Polish and foreign literature concerning the storage and processing of edible mushrooms. Mushrooms are difficult raw materials for the processing industry: fresh mushrooms cannot be stored for long periods; moreover, during processing they readily change colour and texture. In order to guarantee acceptable quality of canned and processed mushrooms, fresh pilei should be kept at low temperatures. Before processing they should undergo preliminary treatment using substances preventing changes in colour and texture; the storage conditions for finished products must be appropriate to the processing method applied. The most frequently used methods of processing are: drying, marinating, sterilization and freezing.
PL
W pracy przedstawiono przegląd piśmiennictwa krajowego i zagranicznego dotyczącego przechowywania i przetwarzania grzybów jadalnych. Grzyby są dość trudnym surowcem dla przetwórstwa, w stanie świeżym nie nadają się do dłuższego składowania, natomiast podczas przerobu i konserwowania łatwo zmieniają barwę i teksturę. Aby zapewnić odpowiednią jakość konserw i przetworów grzybowych, świeże owocniki należy przechowywać w niskiej temperaturze. Ponadto przed konserwowaniem należy je poddać odpowiedniej obróbce wstępnej z udziałem substancji przeciwdziałających zmianom barwy i tekstury, a także zapewnić właściwe, dla określonej metody konserwowania, warunki składowania wyrobów gotowych. Najczęściej stosowanymi metodami konserwowania są suszenie, marynowanie, sterylizacja oraz mrożenie.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

2

Opis fizyczny

p.5-23,ref.

Twórcy

autor
  • Agricultural University of Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland
autor
autor

Bibliografia

  • Achremowicz B., Frączek T., Kalbarczyk J., 1984. Przydatność przetwórcza boczniaka (Pleurotus ostreatus) [Uselfulness of Pleurotus ostreatus for the processing industry]. Przem. Spoż. 38 (3), 102-104 [in Polish],
  • Adamicki F., 2000. Nowe opakowania w warzywnictwie [New packaging in vegetable-growing]. Przem. Spoż. 54(8), 10-11 [in Polish],
  • Bąkowski J., Michalik H., 1982. Ocena przydatności marchwi, selerów, pietruszki, cebuli, pora i pieczarek do produkcji suszu [Estimation of firmness of carrot, celeriac, parsley, onion, leek and mushrooms for the production of dehydrated vegetables]. Biul. Warz. 26 (2), 331-360 [in Polish].
  • Beaulieu M., Béliveau M., D’Aprano G., Lacroix M., 1999. Dose rate effect of y irradiation on phenolic compounds, polyphenol oxidase, and browning of mushrooms (Agaricus bisporus). J. Agric. Food Chem. 47 (7), 2537-2543.
  • Beelman R.B., Kuhn G.D., McArdle F.J., 1973. Influence of post-harvest storage and soaking on the yield and quality of canned mushrooms. J. Food Sci. 38 (6), 951-953.
  • Brodziak Ł., Majchrzak R., 1984. Badania wartości odżywczej twardziaka Lentinus edodes (Berk) Sing. - shiitake, na tle innych gatunków grzybów jadalnych [Research of Lentinus edodes (Berk) Sing. - shiitake goodness to comparison with others mushroom species]. Rocz. PZH 35 (1), 59-62 [in Polish],
  • Brodzińska Z., Lasota W., 1981. Skład chemiczny grzybów uprawowych. Cz. 1. Pierścieniak Stropharia rugosoannulata (Farlow ex Murr.) [Chemical composition of cultivated mushrooms. Part 1. Stropharia rugosoannulata (Farlow ex Murr.)]. Bromatol. Chem. Toksykol. 14 (3-4), 229-238 [in Polish],
  • Burton K.S., Noble R., 1993. The influence of flush number, bruising and storage temperature on mushroom quality. Post. Biol. Technol. 3 (1), 39-47.
  • Burton K.S., Sreenivasaprasad S., Rama T., Evered C.E., Me Garry A.Ł., 1995. Mushroom quality and senescence. Mush. Sci. 14 (2), 687-693.
  • Charłampowicz Z., Kutzer H., 1968. Charakterystyka podstawowych składników jadalnych grzybów krajowych [Characterization of basic substances in domestic edible mushrooms]. Przem. Spoż. 1, 27-28 [in Polish].
  • Choi S.W., Sapers G.M., 1994. Effects of washing on polyphenols and polyphenol oxidase in commercial mushrooms (Agaricus bisporus). J. Agric. Food Chem. 42 (10), 2286-2290.
  • Coşkuner Y., Özdemir Y., 1997. Effects of canning processes on the elements content of cultivated mushrooms (Agaricus bisporus). Food Chem. 60 (4), 559-562.
  • Coşkuner Y., Özdemir Y., 2000. Acid and EDTA blanching effects on the essential element content of mushrooms (Agaricus bisporus). J. Sei. Food Agric. 80 (14), 2074-2076.
  • Czapski J., 1989. Wpływ napromieniowania mrożonych pieczarek na obniżenie ich zanieczyszczenia mikrobiologicznego [The effect of gamma irradiation on the microbiological contamination of frozen mushrooms]. Biul. Warz. Supl., 219-222 [in Polish].
  • Czapski J., 1992. Wpływ szybkiego chłodzenia pieczarek świeżych w podciśnieniu na ich jakość i straty masy po przechowywaniu i blanszowaniu [The effect of fast cooling in underpressure on quality and weight wastes after storage and blanching of fresh mushrooms]. In: Mater. XXIII Sesji Naukowej Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN, Poznań, 11-13 [in Polish],
  • Czapski J., 1994 a. Dynamika sorpcji roztworu pirosiarczynu sodu w aspekcie pozostałości dwutlenku siarki w pieczarkach [Dynamics of sorption of sodium metabisulfite solution in aspect of sulfur dioxide residue in mushrooms], Biul. Warz. 41, 169-176 [in Polish].
  • Czapski J., 1994 b. Wpływ niektórych operacji technologicznych na wydajność i jakość pieczarek blanszowanych i składowanych w zalewie [The effect of some technological treatments on the yield and quality of blanched mushroom stored in brine]. Biul. Warz. 42, 101-119 [in Polish].
  • Czapski J., 1995. Badania jakości mrożonych pieczarek i metod ograniczających ich ciemnienie oraz pozostałości dwutlenku siarki. Cz. 2. Wpływ krótkotrwałego blanszowania na jakość mrożonych pieczarek w odniesieniu do jakości grzybów bez obróbki termicznej [Investigation of quality of frozen mushrooms and methods reducing their darkening, and residues of sulfur dioxide. Part 2. The influence of short blanching on the quality of frozen mushrooms in relation to the quality of unblanched ones]. Biul. Warz. 43, 109-119 [in Polish].
  • Czapski J., 2000. Stored mushrooms quality as affected by specificity of film packaging. Veg. Crops Res. Bull. 53, 111-124.
  • Czapski J., 2001. The effect of methyl jasmonate and ethyl alcohol vapours on storage of mushrooms. Veg. Crops Res. Bull. 54, 219-222.
  • Czapski J., 2002. Mushrooms quality as affected by washing and storage conditions. Veg. Crops Res. Bull. 56, 121-128.
  • Czapski J., 2003. Evaluation of chemical composition of commercially canned mushrooms processed from fresh and desalted mushrooms and derived from different geographic regions. Veg. Crops Res. Bull. 58, 135-141.
  • Czapski J., Bąkowski J., 1995. Badania jakości mrożonych pieczarek i metod ograniczających ich ciemnienie oraz pozostałości dwutlenku siarki. Cz. 1. Wpływ różnych stężeń pirosiarczynu sodu na jakość mrożonych pieczarek w odniesieniu do jakości grzybów bez obróbki termicznej [Investigation of quality of frozen mushrooms and methods reducing their darkening, and residues of sulfur dioxide. Part 1. The influence of different concentrations of sodium metabisulfite and time of storage on whiteness and sulfur dioxide residues in frozen mushrooms], Biul. Warz. 43, 103-108 [in Polish],
  • Czapski J., Radziejewska E., 2001. Metody przedłużania trwałości warzyw i owoców mało przetworzonych [Methods to improving the storage stability of minimalny processed vegetables and fruits]. Przem. Spoż. 55 (1), 16-19 [in Polish],
  • Czapski J., Szudyga K., 2000. Frozen mushrooms quality as affected by strain, flush, treatment before freezing, and time of storage. J. Food Sei. 65 (4), 722-725.
  • Dawley R.M., Flurkey W.H., 1993. 4-hexylresorcinol, a potent inhibitor of mushroom tyrosinase. J. Food Sei. 58 (3), 609-610.
  • Devece C., Rodriguez-López J.N., Fenoli L.G., Tudela J., Catalä J.M., de los Reyes E., Garcia- -Cänovas F., 1999. Enzyme inactivation analysis for industrial blanching applications: comparison of microwave, conventional, and combination heat treatments on mushroom poly- phenoloxidase activity. J. Agric. Food Chem. 47 (11), 4506-4511.
  • Espin J.C., Wichers H.J., 1999 a. Activation of a latent mushroom (Agaricus bispoi-us) tyrosinase isoform by sodium dodecyl sulfate (SDS). Kinetic properties of the SDS-activated isoform. J. Agric. Food Chem. 47 (9), 3518-3525.
  • Espin J.C., Wichers H.J., 1999 b. Kinetics of activation of latent mushroom (Agaricus bisporus) tyrosinase by benzyl alkohol. J. Agric. Food Chem. 47 (9), 3503-3508.
  • Evered C.E., Burton K.S., 1995. Cryo SEM study of changes in tissue anatomy of harvested sporofores of Agaricus bisporus. Mush. Sci. 14 (2), 717-721.
  • Fang T.T., Footrakul P., Luh B.S., 1971. Effect of blanching, chemical treatments and freezing methods on quality of freeze-dried mushrooms. J. Food Sci. 36 (7), 1044-1048.
  • Fang T.T., Ou S.M., Lin C., 1976. Effects of chemical treatments before and after blanching and freezing methods on the quality of frozen mushrooms. Mush. Sci. 9 (I), 319-331.
  • Fuster C., Prestamo G., Espinosa J., 1982. Frozen mushrooms. I. Choice of optimum treatment to prevent browning. Aliment. 131, 33-35.
  • Gębczyński P., Jaworska G., Maciejaszek I., Zuchowicz E., 2003. Wpływ przechowywania na jakość mrożonego i sterylizowanego farszu z pieczarek [The effect of storage on quality of frozen and canned stuffing]. In: XXXIV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności PAN: „Jakość polskiej żywności w przededniu integracji Polski z UE”. Wrocław [in Polish].
  • Gormley R., 1975. Chill storage of mushrooms. J. Sci. Food Agric. 26 (4), 401-411.
  • Gormley T.R., 1981. Aroma in fruit and vegetables. Quality in stored and processed vegetables and fruit. Eds P.W. Goodenough, R.K. Atkin. Academic Press New York, 47-48.
  • Gormley T.R., Walsh P.E., 1982. Reducing shrinkage in canned and frozen mushrooms. Irish J. Food Sci. Technol. 6 (2), 165-175.
  • Horubała A., Wiśniewska M., 1978. Postępy w technologii utrwalania grzybów wyższych [Progress in technology preservation of the mushrooms]. Przem. Spoż. 32 (12), 446-449 [in Polish].
  • Jaworska G., Gębczyński P., Golyszny A., 2003. Wykorzystanie pieczarek do produkcji mrożonych i sterylizowanych farszów [The use of mushrooms (Agaricus bisporus) in the production of frozen and canned stuffings]. Żywność, Supl. 36 (3), 63-71 [in Polish].
  • Jolived S., Voiland A., Pellon G., Arpin N., 1995. Main factors involved in the browning of Agaricus bisporus. Mush. Sci. 14 (2), 695-702.
  • Joshi V.K., Mohinder-Kaur, Thakur N.S., 1996. Lactic acid fermentation of mushroom (Agaricus bisporus) for preservation and preparation of sauce. Acta Aliment. 25 (1), 1-11.
  • Kaczmarek R., Sobiech W., 1973. Mikrofalowe suszenie pieczarek [Microwave drying of mushrooms]. Przem. Spoż. 27 (11), 524-527 [in Polish].
  • Karmańska A., Wędzisz A., Biernat J., Florczak J., 2002. Porównanie składu chemicznego boczniaka ostrygowatego - Pleurotus ostreatus ((Jacq. ex Fr.) Quel) z pieczarką dwuzarodnikową - Agaricus bisporus ((Lge.) Sing) [A comparison of the chemical contents of oyster fungus Pleurotus ostreatus ((Jacq. ex Fr.) and field mushroom Agaricus bisporus ((Lge.) Sing)]. Bromatol. Chem. Toksykol. 35 (3), 283-287 [in Polish].
  • Kondratowicz J., Kowałko P., 2000. Mrożenie grzybów w skroplonym azocie [Freezing mushrooms in liquid nitrogen]. Chłodnictwo 35 (3), 48-50 [in Polish],
  • Krajewski A., 1994. Niektóre problemy rynku przetworów owocowo-warzywnych w Polsce [Some problems of friut-vegetable market in Poland]. Przem. Ferment. Owoc.-Warz. 2, 22-24 [in Polish].
  • Kreb M., Lelley J., 1991. Preservation of oyster mushrooms by lactic acid fermentation. In: Science and cultivation of edible fungi. M.J. Maher Conference. Dublin, Republic of Ireland. 1-6 Sept. Rotterdam, Netherlands; A.A. Balkema.
  • Kubiak K., 1999. Rynek pieczarek w Polsce [Mushroom market in Poland]. Przem. Spoż. 53 (4), 35-36 [in Polish].
  • Kubiak K., 2001. Rynek świeżych i przetworzonych grzybów uprawnych w Polsce [Market of fresh and processed cultivated mushrooms in Poland], Przem. Ferment. Owoc.-Warz. 48 (8), 50-52 [in Polish].
  • Kubiak K., 2003. Przetwórstwo warzyw w Polsce [Vegetable processing in Poland]. Przem. Spoż. 57 (5), 32-33 [in Polish],
  • Kukura J.L., Beelman R.B., Peiffer M., Walsh R., 1998. Calcium chloride added to irrigation water of mushrooms (Agaricus bisporus) reduces postharvest browning. J. Food Sci. 63 (3), 454-457.
  • Kuribayashi T., Kaise H., Uno C., Hara T., Hayakawa T., Joh T., 2002. Purification and characterization of lipoxygenase from Pleurotus ostreatus. J. Agric. Food Chem. 50 (5), 1247-1253.
  • Lasota W., Sylwestrzak J., 1982. Skład chemiczny grzybów uprawowych. Cz. 2. Boczniak ostry- gowaty (Pleurotus ostreatus (Fr.: ex Jacquin)) i jego odmiana florydzka (P. Florida (Eger.)) [Chemical composition of cultivated mushrooms. Part 2. Pleurotus ostreatus (Fr.: ex Jacquin and its variety Pleurotus florida Eger.]. Bromatol. Chem. Toksykol. 15 (1-2), 1-10 [in Polish],
  • Lasota W., Sylwestrzak J., 1989. Skład chemiczny grzybów uprawowych. Cz. 3. Twardziak jadalny (shiitake) Lentinus edodes (Berk.) Sing. [Chemical composition of cultivated mushrooms. Part 3. Shii-take], Bromatol. Chem. Toksykol. 22 (3-4), 167-171 [in Polish].
  • Le Loch-Bonazzi C., Wolff E., 1991. Characterization of the flavour properties of the cultivated mushroom (Agaricus bisporus) and the influence of drying process. Lebensm.-Wiss. Technol. 24, 386-390.
  • Lee Y.C., Lee K.H., 1988. Effects of blanching, chemical dipping, freezing methods and storage period on quality of frozen mushrooms. Korean J. Food Sci. Technol. 20 (4), 536-540.
  • Linn W.S., Gong H. Jr., 1999. The 21st century environment and air quality influences on asthma. Curr. Opin. Pulm. Med. 5, 21-26.
  • Lopez-Briones G., Varoquaux P., Chambroy Y., Bouquant J., Bureau G., Pascat B., 1992. Storage of common mushroom under controlled atmospheres. Inter. J. Food Sci. Technol. 27 (5), 493-505.
  • Łobaszewski E., Paczyńska B., 1990. Wpływ wybranych procesów technologicznych na profil zapachowo-smakowy grzybów [The effect of selected technological processes on mushrooms aroma-taste profile]. Przem. Spoż. 11, 280-281 [in Polish].
  • Manzi P., Gambelli L., Marconi S., Vivanti V., Pizzoferrato L., 1999. Nutrients in edible mushrooms: an inter-species comparative study. Food Chem. 65 (4), 477-482.
  • Mattila P., Kónkó K., Eurola M., Pihlava J.-M., Astola J., Vahteristo L., Hietaniemi V., Kumpu- lainen J., Valtonen M., Piironen V., 2001. Contents of vitamins, mineral elements, and some phenolic compounds in cultivated mushrooms. J. Agric. Food Chem. 49 (5), 2343-2348.
  • Mau J.-L., Beelman R.B., Ziegler G.R., Royse D.J., 1991. Effect of nutrient supplementation on flavor, quality, and shelf life of the cultivated mushroom, Agaricus bisporus. Mycologia 83 (2), 142-149.
  • Mau J.-L., Hwang S.-J., 1997. Effect of y-irradiation on flavor compounds of fresh mushrooms. J. Agric. Food Chem. 45 (5), 1849-1852.
  • McArdle F.J., Kuhn G.D., Beelman R.B., 1974. Influence of vacuum soaking on yield and quality of canned mushrooms. J. Food Sci. 39 (5), 1026-1028.
  • Minato K., Mizuno M., Terai H., Tsuchida H., 1999. Autolysis of lentinan an antitumor polysaccharide, during storage of Lentinus edodes, shiitake mushroom. J. Agric. Food Chem. 47 (4), 1530-1532.
  • Murr D.P., Morris L.L., 1975. Effect of storage temperature on postharvest changes in mushrooms. J. Amer. Soc. Hortic. Sci. 100 (1), 16-19.
  • Okereke A., Beelman R.B., 1990. Acid-blanching and EDTA effects on yield, quality and microbiological stability of canned mushrooms. J. Food Sci. 55 (5), 1327-1330.
  • Ostrzycka J., Smierzchalski K., Świniarski D., 1993. Wpływ napromieniowania pieczarek i temperatury przechowywania na przemiany związków zapachowych [The effect of irradiation and storage temperature on the changes of volatile flavour compounds in mushrooms]. Biul. Warz. 40, 135-145 [in Polish].
  • Park D.L., Sam M., Rua J.R., Robert F.A., 1991. Direct application of a new hypochlorite sanitizer for reducing bacterial contamination on foods. J. Food Prot. 54 (12), 960-965.
  • Plaza J.L., AliqueR., Zamorano J.P., Calvo M.L., Navarro M.J., 1995. Effect of the high permeability to 02 on the qualitychanges and shelf-life of fresh mushrooms stored under modified atmosphere packing. Mush. Sci. 14 (2), 709-716.
  • Ponne C.T., Baysal T., Yuksel D., 1994. Blanching leafy vegetables with electromagnetic energy. J. Food Sci. 59(5), 1037-1047.
  • Ponting J.D., 1960. The control of enzymatic browning of fruits. In: Food enzymes. Ed. H.W. Schultz. AVI Publ. Westport, Conn. 105.
  • Pyssalo H., 1978. On the formation of the aroma of some northern mushrooms. In: Proceedings of the Tenth International Congress on the Science and Cultivation on Edible Fungi. Mush. Sci. 10, 669-671.
  • Rapior S., Cavalié S., Croze P., Andary C., 1996. Volatile components of ten frozen mushrooms (Basidiomycetes). J. Essent. Oil Res. 8 (1/2), 63-66.
  • Ratcliffe B., Flurkey W.H., Kuglin J., Dawley R., 1994. Tyrosinase, laccase, and peroxidase in mushrooms (Agaricus, Crimini, Oyster and Shiitake). J. Food Sci. 59 (4), 824-827.
  • Rodrigo M., Calvo C., Sanchez T., Rodrigo C., Martinez A., 1999. Quality of canned mushrooms acidified with glucono-8-lactone. Intern. J. Food Sci. Technol. 34 (2), 161-166.
  • Roy S., Anantheswaran R.C., Beelman R.B., 1995. Fresh mushroom quality as affected by modified atmosphere packing. J. Food Sci. 60 (2), 334-340.
  • Sapers G.M., Miller R.L., Choi S.-W., Cooke P.H., 1999. Structure and composition of mushrooms as affected by hydrogen peroxide wash. J. Food Sci. 64 (5), 889-892.
  • Sapers G.M., Miller R.L., Pilizota V., Kamp F., 2001. Shelf-life extension of fresh mushrooms (Agaricus bisporus) by application of hydrogen peroxide and browning inhibitors. J. Food Sci. 66 (2), 362-366.
  • Simon A., Gonzàlez-Fandos E., Tobar V., 2005. The sensory and microbiological quality of fresh sliced mushroom (Agaricus bisporus L.) packaged in modified atmospheres. Inter. J. Food Sci. Technol. 40 (9), 943-952.
  • Smoleński T., 2004 a. Bardzo dobre wyniki w eksporcie pieczarek w 2003 roku - ostatnim poza Unią Europejską. [Very good results in mushrooms export in 2003 - last year outside European Union], Biul. Pieczarki 3, 51-57 [in Polish].
  • Smoleński T., 2004 b. Z czym wchodzi polskie pieczarkarstwo do Unii Europejskiej? [What gives polish mushroom industry into European Union?] Biul. Pieczarki 2, 70-78 [in Polish],
  • Sobkowska E., Woźniak W., 1974. Nowe produkty spożywcze z grzybów jadalnych [The new ford products from edible mushrooms]. Przem. Spoż. 28 (8), 365-368 [in Polish].
  • Steinbuch E., 1978. Factors affecting quality and shrinkage losses of processed mushrooms. Mush. Sci. 10, 759-766.
  • Steinbuch E., 1979. Quality retention of unblanched frozen vegetables by vacuum packing. I. Mushrooms. J. Food Technol. 14 (3), 321-323.
  • Steinbuch E., 1986. Some developments of mushroom processing. In: Proc. Inter. Sym. Scientific and Technical Aspects of Cultivating Edible Fungi. The Penna State Univ., 311-318.
  • Smierzchalska K., Świniarski D., Horbowicz M., 1989. Radiacyjne utrwalanie pieczarek [Preservation of mushrooms by irradiation]. Biul. Warz., Supl. 211-217 [in Polish],
  • Szweykowska A., Szweykowski J., 2003. Botanika. Systematyka [Botany. Systematics]. PWN Warszawa [in Polish],
  • Tseng Y.-H., Mau J.-L., 1999. Contents of sugars, free amino acids and free 5’-nucleotides in mushrooms, Agaricus bisporus, during post-harvest storage. J. Sci. Food Agric. 79 (11), 1519-1523.
  • Umięcka L., 1986. Wpływ jakości materiału, posprzętnego traktowania, sposobu opakowania i warunków składowania na wartość eksportową kilku ras pieczarek [Effect of the material quality, treatment, package methods, and storage conditions on export quality of several mushroom races]. Biul. Warz. 29, 271-292 [in Polish].
  • Vetter J., 2003. Chemical composition of fresh and conserved mushroom. Eur. Food Res. Technol. 217(1), 10-12.
  • Vivar-Quintana A.M., Gonzâlez-San José M.L., Collado-Femândez M., 1999. Influence of canning process on colour, weight and grade of mushrooms. Food Chem. 66, 87-92.
  • Woźna J., Woźniak W., Gapiński M., 1996. Ocena mikrobiologiczna suszu pieczarki dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus, (Lange) Sing.) [The microbiological determination of frozen mushroom (Agaricus bisporus, (Lange) Sing.)]. Prob. Hig. 53, 174-179 [in Polish],
  • Woźniak W., Ciszewski M., Siecichowicz-Reszelska A., 1996. Przydatność shiitake do przerobu technologicznego [Usability of shii-take to technological processing], Prob. Hig. 53, 162-168 [in Polish].
  • Woźniak W., Gapiński M., 1996 a. Brązowienie pieczarki świeżej w czasie przechowywania, w zależności od stopnia dojrzałości [Browning of fresh mushroom according to the time of storing depending on maturity grade]. Prob. Hig. 53, 146-151 [in Polish].
  • Woźniak W., Gapiński M., 1996 b. Dobór parametrów blanszowania dla niektórych odmian pieczarek [The choice of scalding parameters for some mushroom varieties]. Prob. Hig. 53, 157-161 [in Polish],
  • Woźniak W., Gapiński M., 1996 c. Wpływ temperatury przechowywania świeżej pieczarki odmiany Somycel 516 na zmiany masy [The influence of fresh mushroom Somycel 516 storing temperature on weight changes]. Prob. Hig. 53, 152-156 [in Polish].
  • Woźniak W., Gapiński M., Pelowska A., 1998. Porównanie owocników shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Sing.) odmian ‘Sylwan 44’ i ‘Amerykańskiej 37x37’ [A comparison of shiitake fructification (Lentinula edodes (Berk.) Sing.) ‘Sylwan 44’ and ‘American 37x37’ varieties]. Rocz. AR Pozn. 306, Technol. Żywn. 22, 361-366 [in Polish].
  • Wurzenberger M., Grosch W., 1983. Bestimmung von l-octen-3-ol in Pilzen und Pilzprodukten. Z. Lebensm. Unters. Forsch. 176 (1), 16-19.
  • Yang D.C., Maguer M., 1992. Mass transfer kinetics of osmotic dehydration of mushrooms. J. Food Proc. Preserv. 16 (3), 215-231.
  • Yen G.-C., 1992. Effects of heat treatment and storage temperature on the biogenic amine contents of straw mushroom ( Volvariella volvacea). J. Sci. Food Agric. 58 (1), 59-61.
  • Zuchowicz E., Jaworska G., Korus A., 2004 a. Porównanie przydatności wybranych grzybów do mrożenia [A comparison of usefulness of selected mushrooms for freezing]. In: IX Sesja Sekcji Młodej Kadry PTTŻ: „Polska żywność - stan obecny i perspektywy”. Kraków [in Polish].
  • Zuchowicz E., Jaworska G., Lisiewska Z., 2004 b. Wpływ obróbki wstępnej na jakość sterylizowanych, krojonych pieczarek [The influence of preliminary processing on quality of sterilized, cut mushrooms]. In: IX Sesja Sekcji Młodej Kadry PTTŻ, „Polska żywność - stan obecny i perspektywy”. Kraków [in Polish].
  • Źródłowski Z., 1995. The influence of washing and peeling of mushrooms Agaricus bispoius on the level of heavy metal contaminations. Pol. J. Food Nutr. Sci. 4/45 (1), 26-33.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-77b6547b-6b40-4331-86a7-d83f9f04c254
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.