EN
60 White Koluda W31® geese (30 females and 30 males) constituted the experimental material. The birds were raised in the intensive system to 10 weeks of age in a closed space, under the conditions specified by the recommended technology. The birds were fed only concentrate mixtures ad libitum. In the 10th week the birds were individually weighed, which was the basis for selecting 5 males and 5 females for slaughter. The slaughter analysis and carcass division into individual tissue components were conducted. PH! of breast muscles as well as thigh and shank muscles, their chemical composition water binding capacity and thermal drip were determined. Moreover, the fatty acid profiles for the skin with subcutaneous fat and abdominal fat were studied. Breast muscles of 10- week 60 White Koluda W31® geese broilers contained 20.01% of crude protein and 2.76% of crude fat whereas the respective values for thigh and shank muscles were 18.50 and 4.73%. Additionally, the analysed muscles were characterized by beneficial values of processing characteristics. The fatty acid profile analysis for the skin with subcutaneous fat and abdominal fat showed that both tissues have got a relatively good profile of fatty acids. The analysis of the content of individual fatty acids of examined tissues showed that oleic acid was dominating (about 55-61) and it was followed by palmitic acid (about 22-23%) and linolic acid (about 8-10%). Monounsaturated fatty acids constituted 57.8-63.8% and polyunsaturated acids 8.50-12.15%. The SFAiPUFA ratio ranged from 2.34 in the thigh and shank muscles to 3.42 in subcutaneous fat. The results obtained show that both the meat and fat of geese broilers are characterized by a relatively good nutritive and processing value and can diversify the range of poultry products on the market.
PL
Materiałem badawczym było 60 gęsi (30 samic i 30 samców) W31 rasy białej kołudzkiej®. Ptaki odchowywano systemem intensywnym do wieku 10 tygodni w zamkniętym pomieszczeniu, w warunkach zgodnych z zalecaną technologią. Ptaki żywiono ad libitum wyłącznie mieszankami treściwymi. W 10 tygodniu odchowu ptaki zważono indywidualnie i na tej podstawie wybrano do uboju pięć samców i pięć samic. Przeprowadzono analizę rzeźną ptaków oraz rozbiór tuszki na poszczególne składniki tkankowe. Określono pFb mięśni piersiowych oraz mięśni ud i podudzi, ustalono ich skład chemiczny, a także wodochłonność i wyciek termiczny. Ponadto ustalono profil kwasów tłuszczowych skóry z tłuszczem podskórnym oraz tłuszczu sadełkowego. Mięśnie piersiowe 10-tygodniowych brojlerów gęsich W31 rasy białej kołudzkiej zawierały 20,01% białka ogólnego i 2,76% tłuszczu surowego, natomiast mięśnie ud i podudzi odpowiednio 18,50 i 4,73%. Analizowane mięśnie charakteryzowała również dobra wartość cech technologicznych. Analiza profilu kwasów tłuszczowych skóry z tłuszczem podskórnym oraz tłuszczu sadełkowego wykazała, że obie te tkanki odznaczają się dość korzystnym profilem kwasów tłuszczowych. Z analizy profilu kwasów tłuszczowych badanych tkanek wynika, że dominujący był kwas oleinowy (ok. 55-61%), w następnej kolejności kwas palmitynowy (ok. 22-23%) oraz kwas linolowy (ok. 8-10%). Jednonienasycone kwasy tłuszczowe stanowiły 57,8-63,8%, a wielonienasycone 8,5-12,15. Stosunek SFA do PUFA wynosił od 2,34 w mięśniach ud i podudzi do 3,42 w tłuszczu sadełkowym. Uzyskane wyniki wskazują zatem, że mięso, a także tłuszcz gęsich brojlerów odznacza się stosunkowo dobrą wartością odżywczą i technologiczną oraz może wzbogacać asortyment produktów drobiowych na rynku.