PL
W wybranych sokach i deserach owocowych, zupach warzywnych i warzywno-mięsnych oraz daniach obiadowych warzywno-mięsnych i warzywno-rybnych przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci oznaczono zawartość wapnia i fosforu. Wapń oznaczono metodą płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej, a fosfor metodą spektrometrii absorpcyjnej w świetle widzialnym (kolorymetrii). W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy przeciętnym spożyciu badanych produktów dzienne zalecane spożycie wapnia przez roczne dziecko jest zaspokajane w 8,3%, a fosforu w 32,9%. Średnie zawartości oznaczanych metali wynosiły: w sokach: Ca - 60,8 mg/kg, P - 46,9 mg/kg: w deserach: Ca - 82,5 mg/kg, P - 92,7 mg/kg; w zupach: Ca - 95,2 mg/kg, P - 318,8 mg/kg oraz w daniach obiadowych: Ca - 108,8 mg/kg, P - 394,8 mg/kg.
EN
Calcium and phosphorus content in selected fruit juices and desserts, vegetable and vegetable - meat soups as well as vegetable - meat and vegetable - fish dinner dishes assigned for infants and small children was determined. Calcium was determined by flame absorption spectrometry and phosphorus was determined by absorption spectrophotometry in visible light (colorimetry). The results showed that with the average consumption of the examined products the daily recommended consumption of calcium for 1-year child was fullfiled in 8,3% and of phosphorus in 32,9%. The average contents of the metals examined were: in juices: Ca – 60,8 mg/kg, P - 46,9 mg/kg ; in desserts: Ca - 82,5 mg/kg, P - 92,7 mg/kg; in soups: Ca - 95,2 mg/kg, P – 318,8 mg/kg and in dinner dishes: Ca - 108,8 mg/kg, P - 394,8 mg/kg.