PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 07 |

Tytuł artykułu

Bakterie propionowe w fermentowanych salatkach warzywnych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena przydatności trzech wersji szczepionek do otrzymywania fermentowanej sałatki wielowarzywnej. Poddano fermentacji naturalnej mieszankę warzywną o składzie: kapusta, marchew, seler, por, papryka, cebula oraz przy zastosowaniu szczepionek: 1. Lactobacillus acidophilus; 2. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum; 3. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Propionibacterium jensenii, Propionibacterium acidipropionici. Stwierdzono, że prawidłowa fermentacja mieszanki wielowarzywnej wymaga zastosowania szczepionek. Najlepsze cechy sensoryczne i wartość witaminową fermentowanego produktu uzyskano stosując szczepionkę zawierającą bakterie propionowe.
EN
The aim of this research was to estimate usability of three vaccines for obtaining fermented multi vegetable salad. Vegetable mixture underwent fermentation. The mixture contained: cabbage, carrot, celery, paprica and onion and the following vaccines were used: 1. Lactobacillus acidophilus; 2. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum; 3. Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum, Propionibacterium jensenii, Propionibacterium acidipropionici. It was found that the application of the vaccines is necessary for the right fermentation of multi vegetable mixture. The best sensoric features and the best vitamin value of a fermented product was obtained applying the vaccine containing propionic bacteria.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

07

Opis fizyczny

s.38-39,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, 10-957 Olsztyn-Kortowo
autor

Bibliografia

  • [1] Baryłko-Pikielna N.: 1975, Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa.
  • [2] Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: 1983, Mikrobiologia żywności, PZWL, Warszawa.
  • [3] Czarnocka-Roczniakowa B.: 1970, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 7/ 8: 18-21.
  • [4] Glatz B.A., Lyon W.J.: 1993, Applied and Enviromental Microbiology, 59 (1): 83-88.
  • [5] Grinsted D.A., Barefoot S.F.: 1992. Applied and Enviromental Microbiology, 59 (1): 215-220.
  • [6] Haberowa H., Sobczak E., Siuchnińska U.: 1986. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5: 23-27.
  • [7] Harrison G.F., Less K.A., Wood F: 1961, Method. Analyst., 76: 696.
  • [8] Heród-Leszczyńska T., Międzybrodzka A.: 1992, Rocznik PZH XLIII, 3/4: 253-257.
  • [9] Janicki J., Obrusiewicz T.: 1970, Rocznik Technologii i Chemii Żywności, 19: 1- 59.
  • [10] Lyon W.J., Sethi J.K., Glatz A.B.: 1993. Journal of Dairy Science 76 (6): 1506.
  • [11] Łaniewska-Moroz Ł., Roczniakowa B., Warmińska-Radyko I., Kujawa K.: First International Symposium on Dairy Propionibacteria, Rennes 1995. Conferences and posters abstracts, s. 72.
  • [12] Roczniakowa B., Łaniewska-Moroz Ł., Kujawa K., Warmińska-Radyko I.: First International Symposium on Dairy Propionibacteria, Rennes 1995, Conferences and posters abstracts, s. 59.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-74dc5cbc-8646-4122-93e2-a5516c2a8581
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.