PL
Celem pracy było wykorzystanie metody profilowej w interpretacji preferencji konsumenckich 10 wybranych piw typu pilzneńskiego. Do oceny stosowano ilościową analizę opisową (QDA) i oceny typu konsumenckiego. Uzyskane wyniki wskazują, iż stosując QDA można wyznaczyć i dokładnie zmierzyć wyróżniki sensoryczne, które mają istotny wpływ na kształtowanie się preferencji konsumenckich. Metoda profilowa jest przydatnym narzędziem do szczegółowej analizy jakości sensorycznej i porównawczej piw. Porównanie profili piw ocenionych najwyżej przez konsumentów z piwem o najniższej akceptacji pozwoliło na wskazanie wyróżników sensorycznych różnicujących piwa między sobą i umożliwiło precyzyjne wnioskowanie na temat ich jakości sensorycznej.
EN
The aim of the study was application of sensory profiling method for interpretation of consumer preferences of 10 chosen pilsner type beers. Evaluations was made using quantitative descriptive analysis (QDA) and consumer acceptance. Results shows that by use of QDA it can be indicated and precisely measured particular components of taste and odor that have significant influence on consumer acceptance. Sensory profiling method is a good tool for precise analysis of sensory quality and for mutual comparison of beers. Comparison of sensory profiles of beers highly evaluated by consumers with beer of the lowest acceptance allowed to indicate sensory components that differed beers from each other that allowed to characterize their sensory quality.