PL
Badania laboratoryjne dotyczyły izolacji grzybów zasiedlających bulwy ziemniaka bezpośrednio po zbiorze i po 5-miesięcznym okresie przechowywania. Przebadano ogółem 67 prób bulw ziemniaka pochodzących z terenu województwa warmińsko-mazurskiego ze zbiorów w 1998 i 1999 roku. Na bulwach analizowanych bezpośrednio po zbiorze stwierdzono występowanie 36 gatunków, a na bulwach przechowywanych 46 gatunków grzybów. Jednak liczebność izolatów w obydwu latach badań była większa na bulwach bezpośrednio po zbiorze. Największy udział wśród ogółu izolatów miały gatunki patogeniczne: Altemaria alternata (9,4%), Colletotrichum coccodes (12,6%), Rhizoctonia solárii (7,4%) i grzyby z rodzaju Fusarium (8,7%). Grzyby te z wyjątkiem Rhizoctonia solani częściej zasiedlały bulwy po okresie przechowywania. Wśród saprofitów na uwagę zasługują grzyby z rodzajów: Epicoccum (3,4%), Mortierella (3,1 %), Mucor (6,0%), Penicillium (17,0%), Rhizopus (7,1 %) i Trichoderma (12,9%). Więcej kolonii grzybów z rodzaju Trichoderma i Mortierella otrzymano z bulw analizowanych bezpośrednio po zbiorze. Pozostałe grzyby częściej wyosobniano po okresie przechowywania, co związane jest z ich rozwojem w tym czasie.
EN
The aim of the laboratory experiment was the isolation of fungi colonized patato tubers directly (immediately) after harvest and after 5-month storage. 67 potato tubers samples collected in 1998 and 1999 from the areas of province Warmia and Mazury were examined. The occurrence of 36 and 46 species were confirmed on analyzed tubers after harvest and storage, respectively. The most frequent species which occurred on tubers were: Alternaria alternata (9.4%), Colletotrichum coccodes (12.6%), Rhizoctonia solani (7.4%) and fungi from Fusarium genera (8.7% ).This fugi, except Rhizoctonia solani, more often colonized potato tubers after storage. Among saprofitic fungi most frequent were: Epicoccum (3.4%), Mortierella .1%), Mucor(6.0%), Penicillium (17.0%), Rhizopus (7.1 %) and Trichoderma (12.9%). More colonies of fungi were obtained from potato tubers analyzed after harvest. Remaining fungi were more frequently isolated after storage.