EN
High dietary glycemic index (GI) may increase colorectal cancer risk by affecting insulin and insulin-like growth factor-I levels. Colon polyps are a pre-malignant condition. We examined carbohydrate intake, the value of GI and glycemic load (GL) in patients with colon polyps recognized as adenomas (n = 83) in comparison with patients with normal result of colonoscopy (n = 73). The mean intake of carbohydrates in study group was 256.5±36.5 g/d, in control group 305.9±39.1 g/d (NS). The mean value of GI in study group was 59.8±4.1, in control group – 60.4±5.2 (NS). The value of the mean GL was 128.4±8.6 and 130.2±9.1, respectively (NS).
PL
Istnieją przesłanki na znaczenie stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznymi (IG) i ładunku glikemicznym (ŁG) na wzrost ryzyka raka jelita poprzez wpływ na wytwarzania insulinopodobnego czynnika wzrostu I. Celem badania była ocena spożycia węglowodanów, średniej wartości IG oraz ŁG diety w grupie chorych z gruczolakami jelita grubego (n=83). W grupie kontrolnej (n=73) nie stwierdzono żadnych nieprawidłowości w kolonoskopii. Średnie dzienne spożycie węglowodanów w grupie badanej wyniosło 256.5±36.5 g a w grupie kontrolnej 305.9±39.1 g. Średnia wartość IG w grupie badanej wynosiła 59.8±4.1, zaś w grupie kontrolnej 60.4±5.2. Średni ŁG diety w grupie badanej osiągnął wartość 128.4±8.6 a w grupie kontrolnej 130.2±9.1. W żadnym przypadku różnice nie były istotne statystycznie.