EN
Bacterial speck of tomato caused by Pseudomonas syringae pv. tomato appeared to be recently the most important disease on tomato in Poland. The genetic relationships among four Polish strains of race 0 P. syringae pv. tomato of different origin, isolated from tomato plants, were examined by RAPD and PCR-RFLP techniques. Amplification of bacterial DNA using 33 primers with RAPD technique showed, that similarity of strains expressed by the Nei-Li coefficient was very high (above 0.8). Next, the restriction analysis of amplified region ITS with the use of 5 endonucleases revealed, that profiles obtained from electrophoretic separation of DNA fragments were also very similar. On the basis of those analyses it was concluded that all strains tested constituted a closely related group. However, they showed various level of virulence as was demonstrated on the inoculated leaves of tomato plants growing in the greenhouse.
PL
Bakteryjna cętkowatość pomidora powodowana przez Pseudomonas syringae pv. tomato wyrządza straty o znaczeniu ekonomicznym na plantacjach pomidora w Polsce, zwłaszcza w uprawie polowej. Genetyczne relacje między 4 szczepami P. syringae pv. tomato wyizolowanymi z roślin pomidora w Polsce i zaklasyfikowanymi do rasy 0, badano metodami RAPD i PCR-RFLP. Amplifikacja bakteryjnego DNA metodą RAPD z wykorzystaniem 33 starterów wykazała, że podobieństwo między szczepami wyrażone współczynnikiem Nei-Li było bardzo wysokie (powyżej 0,8). Również analiza restrykcyjna amplifikowanego regionu ITS z użyciem 5 endonukleaz ujawniła, że profile po elektroforetycznym rozdziale fragmentów DNA były bardzo podobne. Na podstawie tych analiz stwierdzono, że badane szczepy tworzyły bardzo spokrewnioną grupę. Szczepy te wykazały jednak zróżnicowaną wirulencję na zainokulowanych liściach roślin pomidora rosnących w szklarni.