PL
Celem pracy było zbadanie, w jaki sposób proces transformacji gospodarki polskiej oddziaływuje na sferę żywnościową w wiejskich gospodarstwach domowych oraz na opinie o niej prezentowane przez mieszkańców wsi. Prezentacja wyników badania została w przedstawianej pracy ograniczona do subiektywnych ocen respondentów deklarowanych w 1994 i 1998 roku. Z przeprowadzonej analizy statystycznej wynika, że oceny zmian w sytuacji żywnościowej w latach 1989-1998, a także oceny aktualnej sytuacji oraz poziomu zadowolenia z niej, w największym stopniu warunkowane były subiektywną oceną dochodu, miesięcznymi dochodami w przeliczeniu na jedną osobę w gospodarstwie domowym oraz wydatkami na żywność. Odczuwany stopień satysfakcji z sytuacji żywnościowej był funkcją zarówno oceny aktualnej sytuacji żywnościowej gospodarstwa domowego, jak i zmian dokonanych w okresie poprzedzającym badanie. W opinii respondentów w latach 1995-1998 następowała nieznaczna poprawa funkcjonowania sfery żywnościowej w ich gospodarstwach domowych.
EN
The aim of the study was to explain in what way the process of transformation of the Polish economy has influenced the food sphere in rural households, and to analyse the opinions on it among the rural population. The presentation of study results has been limited to subjective opinions of the responders declared in 1994 and 1998. The statistical analysis of the responses showed that the opinions on changes in food situation as well as the level of satisfaction with it were determined mostly by subjective estimates of income, monthly income calculated per capita in the household and expenses on food. The satisfaction felt with the food situation was a function of the estimation of the present situation in this respect in the household as well as changes in the time period preceding the study. In the opinions of the responders, in the years 1995-1998 a slight improvement was observed in functioning of food sphere in their households.