PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 39 | 12 |

Tytuł artykułu

Mozliwosci produkcji preparatu antycyjanowego z wytlokow aronii czarnoowocowej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy przedstawiono badania zmierzające do uzyskania z wytłoków aronii czarno- owocowej sypkiego barwnika antocyjanowego przeznaczonego do stosowania w wyrobach spożywczych. W tym celu przeprowadzono ekstrakcję wytłoków aroniowych trzema sposobami, stosując SO2, celulozę i fermentację wytłoków. Na podstawie przeprowadzonych prób wybrano do dalszych badań metodę z użyciem SO2, w której otrzymano największy odzysk antocyjanów. Stosując ją w połączeniu z liofilizacją ekstraktu otrzymano sypki barwnik o dobrej jakości, którego używano do produkcji galaretek w skali laboratoryjnej.
EN
In this work showed investigations intanding to obtain anthocyanin friable colorant from chokeberry mill cake ( Aronia melanocarpa) which is appropriated to use in food products. In this purpose conducted extraction of chokeberry mill cakes by three methods, using SO2, cellulase and mill cake fermentation. Under the concideration of conducted experiments chose the method using SO2, to further investigations, where was obtained the biggest anthocyanins salvage. Using this method with extract freeze-drying obtained friable colorant of good quality, which was used to jelly production in the laboratory scale.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

39

Numer

12

Opis fizyczny

s.32-33,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Krakow
autor

Bibliografia

  • [1] Barwniki naturalne spożywcze. Czerwony barwnik antocyjanowy z wytłoków czarnych porzeczek ZN-87 MRLGŻ-37-145.
  • [2] Czapski J., Sobkowska E.: Zastosowanie naturalnych barwników do barwienia żywności. „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1991, 3, 17-19.
  • [3] Danisowa C.: Barwniki naturalne. „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1990, 8/9, 37.
  • [4] Fuleki T., Francis F.J.: Quantitative methods for anthocyanins, „J. of Food Sci." 1968, 33, 72-83.
  • [5] Gryss Z.: Wykorzystanie odpadów przemysłu owocowo-warzywnego, Warszawa 1972, WNT.
  • [6] Karppa J., Kallio H., Pellonen I., Linko R.: Anthocyanins of crowberry, Empetrum nigrum Coll., „J. of Food Sci." 1984, 49(2), 634-636.
  • [7] Oszmiański J., Sapis J.C.: Anthocyanins in fruits of Aronia melanocarpa (chokeberry), „J. of Food Sci." 1988, 53(4), 1241-1242.
  • [8] Pfannhauser W., Riedi O.: Anthocyane: Bildung, Gewinnung und Analyse naturlicher lebensmittelfarbstoffe, „Ernährung" 1983, 71(10), 560-564.
  • [9] Pompei C., Lucisano M.: Enocyanin extraction from red grape skin, Proceeding of 6th International Congress of Food Sci and Techn. 1983, 129-130.
  • [10] Zając K.B., Wilska-Jeszka J.: Antocyjany - naturalne barwniki dla przemysłu spożywczego. Cz. I. Budowa, właściwości i metody otrzymywania barwników antocyjanowych - przegląd wiadomości, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny" 1991, 12, 21-24.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-733142cd-53fd-4584-bed8-17983e0fb684
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.