PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 38 | 04 |

Tytuł artykułu

Przerob melasy w gorzelni rolniczej przy zastosowaniu suszonych drozdzy rasy D-2

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W gorzelni Cibórz zbadano proces technologiczny otrzymywania spirytusu surowego z melasy. Badania prowadzono przy użyciu suszonych drożdży rasy D-2. Wyniki badań autorów wskazują, że fermentacje brzeczek melasowych w gorzelni rolniczej można prowadzić przy ich dużej gęstości pozornej wynoszącej 20° Big. Stosując drożdże rasy D-2 nie potrzeba napowietrzać brzeczek melasowych i instalować dodatkowych mieszadeł w kadziach fermentacyjnych.
EN
In Cibórz distillery technology of raw spirit receiving from molasses was tested. The results of authors investigations showed that molasses wort fermentation in agricultural distillery may take place with their high apparent density equal 20°Big. When using yeast of D-2 variety the aeration of molasses wort is not needed as well as installation of additional mixers in fermenters.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

04

Opis fizyczny

s.12-13,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • [1] Solarek L.: Zalecenia technologiczne do przerobu melasy na spirytus w gorzelniach rolniczych, Warszawa 1983.
  • [2] Salek A.: Studia nad amplifikacją cech technologicznych drożdży Saccharomyces cerevisiae. Rozprawa habilitacyjna. Zeszyty Naukowe ART, Olsztyn, 349. Technologia Alimentorum 22, 1989.
  • [3] Wolska M.: Weryfikacja ulepszonych drożdży gorzelniczych w warunkach pełnoprodukcyjnych. Sprawozdanie z tematu 7.1.3. IBPRS, Bydgoszcz 1992.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-72a8e67b-cb84-4939-9a4d-4ed2bd2ada51
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.