PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 39 | 05 |

Tytuł artykułu

Aktywnosc wody w zageszczonych sokach owocowych

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W badaniach określono wartości aktywności wody (aw) w 26 próbkach zagęszczonych soków, wyprodukowanych z różnych owoców w kilku zakładach przemysłowych. Wartości aw w badanych sokach kształtowały się w granicach od 0,734 do 0,903 i w znacznym stopniu były skorelowane z poziomem zawartości ekstraktu.
FR
Water activity (wa) was determined in 26 samples of concentrated juices obtained from the different fruits in the several productional plants. Wa walues in tested juices were from 0,734 up to 0,903 and to big extend corresponded to the extract value.
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

39

Numer

05

Opis fizyczny

s.19-21,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Chen C. S.: Calculation of Water Activity and Activity Coefficient of Sugar Solutions and Some Liquid Foods. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie, 1987, 20(2), 64—67.
  • [2] Lerici C.R., Piva M., Dalla Rosa M.: Water Activity and Freezing Point Depression of Aqueous Solutions and Liquid Foods. Journal of Food Science 1983, 48 (6), 1667-1669.
  • [3] Montes de Oca C., Gerschenson L.N., Al- zamora S.M.: Effect of the Addition of Fruit juices on Water Activity of Sucrose-containing Model Systems During Storage. Lebensmittel Wissenschaft und Technologie 1991, 24(4), 375-377.
  • [4] Pijanowski E., Dlużewski M., Dlużewska A.: Ogólna Technologia Żywności, WNT, Warszawa 1990.
  • [5] Zbiorowo: Rotronic Hygroskop Operations Manual, Rotronic AG, 1992.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-7285eff4-32f2-4a8e-9f19-13646d754092
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.