PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 31 | 4 |

Tytuł artykułu

Ocena wartosci odzywczej calodziennych racji pokarmowych mlodziezy szkol srednich. Cz.II. Witaminy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przeprowadzono analizę porównawczą podaży wybranych witamin w całodziennych racjach pokarmowych spożywanych przez młodzież szkół średnich Poznania. Ocenie poddano materiał ankietowy zebrany w okresie wiosenno-letnim 1988 i 1995 r. Wykazano znaczne niedobory większości witamin, wyższe w populacji dziewcząt aniżeli chłopców - w obu analizowanych okresach.
EN
Dietary vitamin intakes of secondary school students were assessed in spring and summer of 1988 and 1995. Using 24-h recall method, questionnaires were collected from 600 secondary school students to enable assessment of the daily intakes. The intake of most vitamins was insuffcient, below the recommended values, and the discrepancy between the actual and the recommended intake values was higher for the girls than for the boys.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

31

Numer

4

Opis fizyczny

s.369-374,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Medyczna, 61-701 Poznan, ul.Fredry 10
autor

Bibliografia

  • 1. Kozlowska-Wojciechowska M.: Zasady racjonalnego żywienia. Nowa Medycyna, 1996; 21/96: 2-4
  • 2. Szponar L.: Jakość zdrowotna żywności i racjonalne żywienie w zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (1): 3-15
  • 3. Ziemiański Ś.: Współczesne problemy żywienia człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (3): 203-221
  • 4. Ziemiański Ś.: Człowiek i środowisko. Rola żywienia i wysiłku fizycznego w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Kultura Fizyczna, 1992; 1 -2: 0-12
  • 5. Grzybowski A.: Poziom wiedzy o zdrowiu uczniów kończących szkołę podstawową. Roczn. PZM, 1989; 40 (4 - 6): 333 - 339
  • 6. Gulbicka B., Michna W., Chmielewska B.: Analiza stanu wyżywienia i bezpieczeństwa żywieniowego Polski. JERiEŻ, Warszawa 1994; 23 – 28
  • 7. Kołakowski P., Reps A., Babuchowski J.: Przydatność wysokich ciśnień w utrwalaniu i przechowywaniu żywności. Przem. Spoż., 1994; 4: 108-111
  • 8. Szponar L., Turlejska H., Nowicka L.: Sytuacja w zakresie żywienia dzieci w szkołach. Przegl. Gastronom., 1989; 42 (2); 6-8.
  • 9. Konieczna W., Kopczyńska B., Świechowska E. i współpr.: Sposób żywienia młodzieży szkół ponadpodstawowych w Warszawie w latach 1978-1984. Żyw. Człow. Metab., 1987; 14 (4): 236-247
  • 10. Narojek L, Kirschner H.: Postawy dziewcząt względem żywienia. Uwarunkowanie społeczne i psychologiczne postaw oraz ich związek z zachowaniami zdrowotnymi. Żyw. Człow. Metab., 1995; 22 (4): 313-326
  • 11. Duda G., Gertig H., Maruszewska M., Przysławski J.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci szkolnych. Cz. I. Składniki podstawowe. Żyw. Człow. Metab., 1997; 24 (2): 1 -10
  • 12. Duda G., Maruszewska M., Przysławski J.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci szkolnych. Cz. II. Witaminy. Bromat. Chem. Toksykol., praca w druku
  • 13. Szajkowski Z, Gertig G., Duda G. i współpr.: Ocena laboratoryjna odtworzonych racji pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych z rejonu Wielkopolski. Bromat. Chem. Toksykol., 1992; 45 (3): 297-301
  • 14. Maruszewska M., Duda G., Gertig H. i współpr.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży szkół średnich. Cz. I. Składniki podstawowe. Bromat. Chem. Toksykol., praca w druku
  • 15. Duda G.: Tokoferole w racjach pokarmowych wybranych populacji Regionu Wielkopolski. Cz. VII. Ocena rzeczywistego spożycia tokoferoli metodą obliczeniową z wykorzystaniem współczynnika korekcyjnego. Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (2): 148-156
  • 16. Nadolna I., Kunachowicz M., Trzebska-Jeske J.: Potrzeba korygowania składników odżywczych przy ocenie żywienia metodą obliczeniową. Żyw. Człow. Metab., 1985; 12: 175 -182
  • 17. Nadolna I.: Zachowanie witamin w procesach kulinarnych i technologicznych. Nowa Medycyna, 1995; 11: 20-23
  • 18. Black G., Langseth L.: Autodixant vitamins and disease prevention. Food Technol., 1994; 48 (7): 80 - 84
  • 19. Jailal J., Grundy S.: Effect of dietary supplementation with alpha - tocopherol on the oxidative modification of low density lipoprotein. J. Lipid Res., 1992; 33: 899-906
  • 20. Garland M.: Antioxidant micronutrients and breast cancer. J. Am. Coll. Nutr., 1993; 12 (4): 400-411
  • 21. Gutteridge J.M., Halliwell B.: Antioxidants in nutrition, health and disease. Oxford 1994
  • 22. Ziemiański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J. i współpr.: Normy żywieniowe dla ludności w Polsce (energia, białka, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne). Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (4): 303-338
  • 23. Przysławski J.: Nutritional value of fats in daily food rations of different population groups from the Wielkopolska region. Ill Fats in rations by secondary school children. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1992; 1/42 (2): 85-92
  • 24. Wartanowicz M., Ziemiański Ś., Panczenko-Kresowska B. i współpr.: Investigation of serum antioxidative vitamin level, the intensity of peroxidative process and the effect of supplementation in patients with acute myocardial infarction. Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (2): 99-107
  • 25. Czeczelewski J., Wilczewski A., Raczyński G.: Assessment of food intake and nutritional status of children from selected Polish urban and rural areas. Pol. I. Food Nutr. Sci., 1997; 6/47 (1): 115 -125
  • 26. Riemiesma R., Wood D., Macintyre C. i współpr.: Risk of angina pectoris and plasma concentration of witamin A, C and E and carotene. The Lancet, 1991; 337, 8/32: 1-5
  • 27. Szponar L., Sekuła W.: Owoce, warzywa i ich przetwory w zapobieganiu i zwalczaniu chorób na tle wadliwego żywienia. Żyw. Człow. Metab., 1994; 21 (1): 64-77
  • 28. Charzewska J., Chwojnowska Z, Rogalska-Niedźwiedź M. i współpr.: Zmiany w żywieniu młodzieży z Warszawy w latach 1985 -1990. Żyw. Człow. Metab., 1992; 19 (1): 17-25
  • 29. Wartanowicz M.: Rola witaminy B6 w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka. Żyw. Człow. Metab., 1993; 20 (3): 255-264
  • 30. Kretsch J.M., Sauberlich H.E., Neubrun E.: Electroencephalografic changes and peridontal status during short-term vitamin B6 depletion of young nonpregnant women. Am. J. Clin. Nutr., 1991; 53: 1275 -1281

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-72445115-848a-4691-b3b1-1c1109952fa8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.