PL
Na podstawie badań przeprowadzonych w 7 chlewniach gospodarstw woj. olsztyńskiego dokonano obliczeń teoretycznych temperatur wewnętrznych dla warunków meteorologicznych, tj. tz = -3,7°C i tz = 17°C i dla warunków badań, tj. średnich temperatur powietrza na zewnątrz pomieszczeń na podstawie faktycznych pomiarów wychodząc z założeń uproszczonej metody wymiarowania termicznego dla budynków samoogrzewalnych. Obliczenia poprzedzono sporządzeniem Kart inwentaryzacyjnych dla poszczególnych obiektów zawierających wymiary budynków w planie i opis z charakterystyką przegród. Objęte badaniami chlewnie różniły się rozwiązaniami budowlanymi i kubaturą. Uzyskane wartości teoretyczne temperatur wewnętrznych w okresie zimowym, zarówno dla współczynników к rzeczywistych, jak i к „zalecanych" przegród (poza jednym wyjątkiem), wskazywały na znacznie niższą temperaturę wewnętrzną niż przyjętą na poziomie 18°C jako optymalną dla pomieszczeń trzody chlewnej. Spowodowało to brak możliwości osiągnięcia równowagi cieplnej w badanych pomieszczeniach inwentarskich w wyniku tylko emisji ciepła przez zwierzęta. Również sugeruje to o potrzebie ewentualnej modyfikacji dotychczasowych normatywów emisji ciepła i pary wodnej przez zwierzęta. Jednocześnie temperatury teoretyczne wewnętrzne obliczone dla okresu letniego dla współczynników к rzeczywistych i „zalecanych" przez BISPROL w warunkach meteorologicznych i w warunkach badań wskazały, że utrzymanie optymalnej temperatury wewnętrznej tw = 18°C wymaga, oprócz wentylacji grawitacyjnej, dodatkowego wietrzenia budynków inwentarskich.
EN
Experimental tests in 7 piggery buildings of various size, cubature and construction in Olsztyn region provided the basic data for theoretical computation of the inside temperatures at ambient air temperatures during tests ranging from -3,7 to +17°C. Both, actual and maximum recommended by standards values of wall heat transfer coefficient к (W/m²K) were applied in calculation. The results showed that considering the values of heat transfer coefficient k for particular walls the calculated temperatures inside the piggeries in winter attained the level about 50% lower than the temperatures measured empirically. The differences between actual and calculated temperatures may suggest that animal heat emission was much more intensive than theoretically assumed and the standards of heat and moisture emission by pigs need to be modified. However, to maintain the optimum temperature in piggeries during summer the auxiliary ventilation should be applied.