EN
The influence of polyethylene glycols of molecular weight from 1000 to 35000 on calcium gluconate crystallization rate and on the productivity of glucose oxidase in the process of glucose bioconversion to calcium gluconate was studied. It was shown that polyethylene glycols PEG 1000 to 35000 used in doses from 5 to 50 g/L caused a 10 to 33% shortening of the time of calcium gluconate crystallization. The molecular weight of polyethylene glycol used in these doses had no effect on the rate of calcium gluconate crystallization. The polyethylene glycols PEG 1000 to 35000 reveal a protective action for glucose oxidase. The productivity of enzyme grew by 12 to 15% for polyethylene glycols used in a dose of 5 g/L in the glucose bioconversion to calcium gluconate.
PL
W pracy badano wpływ glikoli polietylenowych o masach cząsteczkowych od 1000 do 35000 Da na szybkość krystalizacji glukonianu wapnia oraz na produktywność oksydazy glukozowej. Wykazano, że glikole polietylenowe PEG 1000÷35000 użyte w dawkach 5-7-50 g/L skracają czas krystalizacji glukonianu wapnia o 10÷33 %. Masa cząsteczkowa glikolu polietylenowego, użytego w powyższych dawkach, nie ma wpływu na szybkość krystalizacji glukonianu wapnia. Ze wzrostem dawki poliglikolu obniża się stężenie glukonianu wapnia w roztworze po krystalizacji; zastosowanie PEG w ilości 50 g/L obniża je o 27%. Glikole polietylenowe PEG 1000÷35000 wywierają ochronny wpływ na oksydazę glukozową. Uzyskano 12÷15% podwyższenie produktywności enzymu dla glikoli polietylenowych zastosowanych w dawce 5 g/L w środowisku biokonwersji glukozy do glukonianu wapnia.