EN
In the years 2000-2003, a field experiment with 21 genotypes of Salix spp. willow was conducted. The aim of the research was to examine the possibility of cultivating the plant on arable lands, as a stable and reliable source of high quality herbal raw material. The research demonstrated the need to choose the S. purpurea and S. alba species for cultivation on arable lands in order to obtain a high quality bark. The most valuable genotype for the production of herbal raw material proved to be S. purpurea 1101, which provided a high yield of fresh mass of bark (5.27 t/ha) and demonstrated a high salicin content (1.73%), when planted with a population density of 200,000 plants per 1 ha. An additional advantage of cultivating the willow on arable lands is the possibility of the versatile use of their biomass. The shoots that remain after debarking (using the bark for herbal purposes) could provide, for instance, valuable material for basket-making. Such a usage could provide a source of additional income for a willow plantation focused on producing herbal raw material.
PL
W latach 2000-2003 przeprowadzono doświadczenie polowe z 21 genotypami wierzby Salix spp. Ćelem badań było sprawdzenie możliwości uprawy wierzby na gruntach ornych jako stałego i pewnego źródła wysokiej jakości surowca zielarskiego. Badania wykazały zasadność uprawy na gruntach rolniczych gatunków S. purpurea i S. alba w celu pozyskania kory wysokiej jakości. Genotypem najbardziej wartościowym jako źródło surowca zielarskiego okazał się Salix purpurea 1101, którego rośliny wysadzone w obsadzie 200 tys. sztuk na 1 ha dały wysoki plon świeżej masy kory (5,27 t/ha), a jednocześnie zaobserwowano w niej dużą zawartość (1,73%). Dodatkowym argumentem przemawiającym za uprawą wierzby na gruntach rolniczych jest możliwość rozmaitego wykorzystania uzyskanej biomasy. Pozostałe po okorowaniu pędy, których korę przeznaczono na cele zielarskie, mogą stanowić m.in. cenny materiał wikliniarski. Takie zastosowanie mogłoby być źródłem dodatkowego dochodu z uprawy wierzby przeznaczonej do produkcji surowca zielarskiego.