PL
Wykonano badania na 15 kobietach w wieku 21-23 lat o masie ciała 53-68 kg i BMI w przedziale 20,1-26,8 oraz 15 mężczyznach w wieku 22-24 lat o masie ciała 68-81 kg i BMI 21,0-27,2, podzielonych na 3 grupy żywieniowe. Grupę pierwszą stanowiły osoby stosujące dietę niskotłuszczową, w której ilość energii z tłuszczów ograniczono do 15%. Grupa druga (kontrolna) stosowała dietę zgodną z zasadami prawidłowego żywienia, przy czym 30% energii pochodziło z tłuszczów. Grupa trzecia stosowała dietę o podwyższonej zawartości tłuszczu (ok. 60% energii), wzorowanej na diecie Kwaśniewskiego. Na początku eksperymentu i po 56 dniach pobrano krew, w której oznaczono: wskaźniki hematologiczne, zawartość glukozy, poziom białka całkowitego, triglicerydy, cholesterol całkowity i frakcję HDL oraz aktywność aminotransferazy alaninowej i poziom żelaza i miedzi. Otrzymane wyniki wskazują na wpływ stosowanej diety na podstawowe parametry hematologiczne i biochemiczne krwi. Stwierdzono korzystny wpływ diety nisko tłuszczowej na wskaźniki profilu lipidowego. Obniżony poziom frakcji HDL-cholesterolu a podwyższony cholesterolu całkowitego w osoczu krwi wskazuje, że dieta wysokotłuszczowa nie powinna być uznawana jako prozdrowotna.
EN
This study was performed on 15 women aged 21 to 23 years with body mass 53-68 kg and BMI ranging from 20.1 to 26.8 as well as 15 men aged 22-24 years with body mass 68-81 kg and BMI ranging from 21.0-27.2. Women and men werfe divided into three nutritional groups. The first group constituted of persons who consumed low-fat diet in which the percentage of dietary energy from fat was reduced to 15%. The second group (control) consumed diet which was in accordance with the principles of correct nutrition (30% of the total energy was from fat). The third group received diet with increased fat content (about 60% of the energy was from fat) according to Kwasniewski's model of diet. Blood samples were taken at the beginning of experiment and after 56 days. In the blood samples were determined: haematological parameters, level of glucose, total protein, triglycerides, iron, copper, total cholesterol and cholesterol of HDL fraction as well as aminotransferase activity. The results reveal the influence of the consumed diets on basic haematological and biochemical blood parameters. This study shows a positive influence of low-fat diet on lipid profile indices. Decreased cholesterol of HDL fraction and increased level of total cholesterol in blood plasma indicate that the high-fat diet can't be recognized as pro-healthy diet.