PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 15/56 | 2 |

Tytuł artykułu

Antioxidant capacity of roasted health-promoting products

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Roasted sesame seeds, pumpkin seeds, sunflower seeds, soy beans, and wheat germs were obtained from Ekoprodukt company (Częstochowa, Poland). Phenolic compounds were extracted with 80% aqueous methanol. The extract of roasted sunflower seeds was characterised by a higher content of total phenolics (158 mg/g). The Total Antioxidant Capacity was the highest in the extract of roasted sunflower seeds (0.478 mmol Trolox/g) followed by the extract of roasted wheat germs (0.066 mmol Trolox/g). The extracts of roasted sunflower seeds and wheat germs were strong scavengers of DPPH radical. Their reducing power was strong as well.
PL
Ekstrakty związków fenolowych uzyskano z prażonych nasion sezamu, dyni, słonecznika, soi oraz zarodków pszenicy – analizowany materiał pochodził z firmy Ekoprodukt. Związki fenolowe ekstrahowano 80% metanolem. Ekstrakt z prażonych nasion słonecznika charakteryzował się najwyższą zawartością fenoli ogółem (158 mg/g). Całkowita Pojemność Przeciwutleniająca ekstraktu z nasion słonecznika i zarodków pszenicy były najwyższe – odpowiednio 0.478 i 0.066 mmol Trolox/g. Obydwa wyżej wymienione ekstrakty były silnymi zmiataczami wolnego rodnika DPPH. Ich zdolność redukcyjna była również wysoka.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

p.193-197,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, 10-747 Olsztyn, Poland
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6f1da34e-2046-4fd8-bb90-efa285ee2635
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.