PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 30 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Wplyw pamieci zywieniowej na wybrane wskazniki metabolizmu u szczura

Warianty tytułu

EN
Nutrition memory influence on selected metabolism indicators in rats

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W badaniach przeprowadzonych na 19 młodych szczurach zastosowano okresowe (4-tygodniowe) obniżenie poziomu spożycia białka, zastępując pełnoporcjową, półsyntetyczną mieszankę paszową zawierającą 20 % białka (pochodzącego z izołatu sojowego) analogiczną mieszanką izokaloryczną, ale zawierającą 10 % białka. Stwierdzono, że w okresie 4 tygodni obniżonego poziomu spożycia białka wydalanie mocznika w moczu zmniejszyło się trzykrotnie, natomiast w okresie 4 tygodni realimentacji wydalanie to osiągnęło poziom o 40 % niższy, niż w okresie poprzedzającym okres obniżonego spożycia białka, mimo, że spożycie białka w tym czasie wróciło do poziomu z okresu wstępnego. Uzyskane wyniki świadczą o istnieniu pamięci żywieniowej.
EN
Researches were done on 19 young rats and periodic (4-wesks) decreasing of protein consumption was applied. Half synthetic feedstuff mixture containing 20 % protein (soy isolate origin) was replaced with similar isocaloric feedstuff mixture containing 10 % protein. It was found that during 4 weeks' reduced protein intake urea excretion decreased three times and within 4 weeks of the re-alimentation urea excretion was by 40 % lower than in the period prior to decreased protein intake although protein consumption in that time was returned to the opening level. Obtained results confirm nutrition memory existence.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

30

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1214-1219,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Warszawa
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6e9d050e-42fa-41cc-a1f4-e9a1827c1f34
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.