PL
W badaniach przeprowadzonych na 19 młodych szczurach zastosowano okresowe (4-tygodniowe) obniżenie poziomu spożycia białka, zastępując pełnoporcjową, półsyntetyczną mieszankę paszową zawierającą 20 % białka (pochodzącego z izołatu sojowego) analogiczną mieszanką izokaloryczną, ale zawierającą 10 % białka. Stwierdzono, że w okresie 4 tygodni obniżonego poziomu spożycia białka wydalanie mocznika w moczu zmniejszyło się trzykrotnie, natomiast w okresie 4 tygodni realimentacji wydalanie to osiągnęło poziom o 40 % niższy, niż w okresie poprzedzającym okres obniżonego spożycia białka, mimo, że spożycie białka w tym czasie wróciło do poziomu z okresu wstępnego. Uzyskane wyniki świadczą o istnieniu pamięci żywieniowej.
EN
Researches were done on 19 young rats and periodic (4-wesks) decreasing of protein consumption was applied. Half synthetic feedstuff mixture containing 20 % protein (soy isolate origin) was replaced with similar isocaloric feedstuff mixture containing 10 % protein. It was found that during 4 weeks' reduced protein intake urea excretion decreased three times and within 4 weeks of the re-alimentation urea excretion was by 40 % lower than in the period prior to decreased protein intake although protein consumption in that time was returned to the opening level. Obtained results confirm nutrition memory existence.