PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 1 |

Tytuł artykułu

Wpływ suplementacji diety szczurów chromem [III] i kwercetyną na zawartość wapnia i magnezu u szczura

Warianty tytułu

EN
The effect of dietary chromium [III] and quercetin supplementation on calcium and magnesium content in rat

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie wpływu suplementacji diety chromem(IIl) i kwercetyną na zawartość Ca i Mg u szczura. Doświadczenie przeprowadzono na osiemnastu 10-tygodniowych samicach szczurów białych Wistar, które podzielono na 3 grupy i żywiono przez 4-tygodnie dietą hodowlaną Labofeed H z dodatkiem Cr(III) w postaci kompleksu Cr(III) z kwasem propionowym (1000 mg Cr(III)/kg diety), bez i w obecności równomolowej ilości kwercetyny. Stwierdzono, że suplementacja Cr(III), bez i w obecności równomolowej ilości kwercetyny obniżała zawartość Ca w wątrobie i śledzionie, natomiast nie wpływała na zawartość Mg w tkankach szczura.
EN
The purpose of this study was to evaluate the effect of dietary suplementation with Cr(III) and quercetin on Ca and Mg levels in rats. The study was carried out in eighteen 10-weeks old female Wistar rats, divided into three equal groups (six animals each) and fed ad libitum for 4 weeks Labofeed H diet (control group), enriched with Cr(III) 1000 mg Cr per kg of diet (equivalent of 90 mg Cr(III)/kg body weight) given as [Cr3O)O2CCH2CH3)6H2O]NO3 and quercetin. It was found that dietary Cr(III) supplementation, with or without equimolar amount of quercetin decreased the liver and spleen Ca levels, but did not affect tissular Mg levels in rat.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

1

Opis fizyczny

s.151-156,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Higieny Zywienia Czlowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Poznan
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Anderson R.A.: Chromium in the prevention and control of diabetes. Diab. Metab., 2000, 26(1), 22.
  • 2. Boots A.W., Wilms L.C., Swennen E.L.R., et al.: In vitro and ex vivo antiinflammatory activity of quercetin in healthy volunteers. Nutr., 2008, 24, 703.
  • 3. Broncel M., Koter-Michalak M., Duchnowicz P., et al.: Porównanie in vitro wpływu prawastatyny i kwercetyny na wybrane parametry strukturalne błon krwinek czerwonych u pacjenów z hipercholesterolemią typu II. Pol. Merk. Lek., 2007, XXII, 128, 112.
  • 4. Directive 2002/46/EC on approximation of the low state the member States relating to food supplements.
  • 5. Earnshaw A., Figgis B.N., Lewis J.: Chemistry of polynuclear compounds. Part VI. Magnetic properties of trimeric chromium and iron carboxylates. J. Chem. Soc. A., 1966, 1656.
  • 6. El Hajji H., Nkhili E., Tomao V., et at.: Interactions of quercetin with iron and copper ions: complexation and autoxidation. Free Radic. Res., 2006, 40(3), 303.
  • 7. Evans G.W., Swenson G., Walters K.: Chromium picolinate decreases calcium excretion and increases dehydroepiandrosterone (DHEA) in postmenopausal woman. FASEB J., 1995, 9, A449.
  • 8. Kanter M.. Altan M.F.. Donmez S. et al.: The effects of quercetin on bone minerals, biomechanical behavior, and structure in streptozotocin-induced diabetic rats. Cell Biochem. Funct.. 2007, 25, 747.
  • 9. Kostyuk V.A., Potapovich A.I., Strigunova E.N. et al.: Experimental evidence that flavonoid metal complexes may act as mimics superoxide dismutase. Arch. Biochem. Biophys., 2004, 428, 204.
  • 10. Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., i in.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merk.Lek., 2008, XXIV, 144, 556.
  • 11. Pawlikowska-Pawlęga B., Gruszecki W.I., Misiak L.E., et al.: The study of the quercetin on human erythrocyte membranes. Biochem. Pharm., 2003, 66, 605.
  • 12. Powiertowska A., Szymusiak H., Wieczorek D., i in.: Wpływ biomimetycznego kompleksu chromu(III) na aktywność przeciwrodnikową naturalnych przeciwutleniaczy w roztworach metanolowo-wodnych. Żyw. Czł. Metab., 2007, XXXIV, nr 3/4, 1179.
  • 13. Prouillet C., Maziere J.C., Maziere C., Wattel A., et al.: Stimulatory effect of naturally occurring flavonols quercetin and kaempferol on alkaline phosphatase activity in MG-63 human osteoblasts through ERK and estrogen receptor pathway. Biochem. Pharmacol., 2004, 67, 1307.
  • 14. Ross J.A., Kasum C.M.: Dietary flavonoids bioavailability, metabolic effects and safety. Annu. Rev. Nutr., 2002, 22, 19.
  • 15. Sankaramanivel S., Jeyapriya R., Hemalatha D., et al.: Effect of chromium on vertebrae, femur and calvaria of adult male rats. Human Exp. Med., 2006, 25, 311.
  • 16. Staniek H.: Ocena właściwości biologicznych trójcentrowego kompleksu Cr(III) z kwasem propionowym w układach modelowych in vitro oraz in vivo. Praca doktorska, 1.
  • 17. Szeląg A., Magdalan J., Kopacz M, et al.: Assessment of efficacy of quercetin-5’-sulfonic acid sodium salt in the treatment of acute chromium poisoning: experimental studies. Pol. J. Pharmcol., 2003, 55,1 097.
  • 18. Yamaguchi M., Ma Z. J.: Effect of polyphenols on calcium content and alkaline phosphatase activity in rat femoral tissues in vitro. Biol. Pharm. Bull., 2001, 24, 1437.
  • 19. Yamaguchi M., Hamamoto R., Uchiyama S., et al.: Effects of flavonoids on calcium content in femoral tissue culture and parthyriod hormone-stimulated osteoclastogenic in bone marrow in vitro. Mol. Cell Biochem., 2007, 303, 83.
  • 20. Vincent J.B.: The bioinorganic chemistry of chromium(III). Polyhedron, 2001, 20, 1.
  • 21. Vincent J.B.: Recent advances in the nutritional biochemistry of trivalent chromium. Proc. Nutr. Soc., 2004, 63(1), 41.
  • 22. Vincent J.B. (ed.): The nutritional biochemistry of chromium(III). Elsevier Science & Technology, Amsterdam, 2007.
  • 23. Wattel A., Kamel S., Mentaverri R., et al.: Potent inhibitory effect of naturally occurring flavonoids quercetin and kaempferol on in vitro osteoclastic bone resorption. Biochem. Pharmacol., 2003, 65, 35.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6e2ead69-66ff-4ce7-a10f-b887f2047106
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.