EN
Sanitary and bacteriological studies were conducted during European catfish (Silurus glanis L.) wintering from January 3, 2001 to March 7, 2001. Samples of water, skin and digestive tract contents were collected every two weeks. Qualitative analyses included culturing heterotrophic bacteria on a broth-agar medium at temperatures of 4ºC for 7 days of incubation (TVC 4ºC), 22°C for 72 hours of incubation (TVC 22°C) and 37°C for 24 hours of incubation (TVC 37° C). The total number of coliforms (TC), the total number of fecal coliforms (FC) and the total number of fecal streptococci (FS) were determined. The results obtained confirmed that the sanitary and bacteriological state of the water in the wintering pond was good. The number of microbes per cm² of skin varied from 10³ to 10⁴ , and in 1 g of digestive tract contents from 10³ to 10⁵ .
PL
Badania sanitarno-bakteriologiczne prowadzone były w czasie zimowania suma (Silurus glanis L.) od 3 stycznia 2001 do 7 marca 2001 roku. Próby wody i narybku pobierano co dwa tygodnie. Każdorazowo do badań przeznaczano 10 szt. narybku suma. Próby skóry o powierzchni 1 cm² i treści przewodów pokarmowych o wadze 1 g pobierano z zachowaniem warunków sterylności. Oznaczenia ilościowe obejmowały: bakterie heterotroficzne wyrosłe na agarze odżywczym w temperaturach: 4°C po 7 dniach inkubacji (TVC 4°C), 22 °C po 72 godzinach inkubacji (TVC 22°C) i 37°C po 24 godzinach inkubacji (TVC 37 °C). Oznaczano również wskaźniki sanitarne: ogólną liczbę bakterii z grupy pałeczki okrężnicy (TC), liczbę kałowych bakterii z grupy pałeczki okrężnicy (FC) i liczbę paciorkowców kałowych (FS). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono dobre warunki środowiskowe zimowania narybku suma (tab. 3). Potwierdzeniem jest dobry stan sanitarno-bakteriologiczny wody w zimochowie (tab. 1, rys. 1, 2), niska liczba bakterii heterotroficznych na 1 cm² skóry, rzędu 10³ - 10⁴ oraz liczebność mikroflory bakteryjnej w 1 g treści przewodu pokarmowego, rzędu 10³ - 10⁵ (tab. 2). Na tą ostatnią istotny wpływ miała niska temperatura wody i zaprzestanie pobierania pokarmu przez ryby.