PL
W pracy przebadano możliwości przetwarzania mieszanek kukurydziano-pszennych metodę ekstruzji celem pozyskania produktów o nowych wartościach smakowych. Badania prowadzono na ekstruderze S-45 stosując: stopień sprężania 3:1, średnicę matrycy 5 i 6 mm, temperatury cylindra 90/120/145°C oraz 110/140/165°C, wilgotność 14% i 16%. Badano wpływ tych czynników na wydajność ekstrudera, stopień ekspandowania, gęstość właściwą, gęstość usypną, gęstość utrzęsioną, kąt nasypu i kąt zsypu. Przeprowadzono także badania organoleptyczne. Uzyskane wyniki potwierdziły przydatność stosowania tej mieszanki i możliwość uzyskania wysokiej jakości produktu.
EN
Possibility ofprocessong of maize - wheat mixes by extrusion method, in order to obtain products of new palatable qualities, was investigated. Investigations were carried out by means of type S-45 extruder under the following conditions: compression ratio -3:1, die diameter — 5 and 6 mm, cylinder temperatures – 90/120/145°C and 110/140/165"C, moisture content in starting matterial —14 and 16%. Investigated were the effects on the mentioned factors upon the extruder capacity, degree of expanding, specific density, bulk density, jolt density, charge angle and discharge angle. The results proved suitability