PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie techniki mikrofalowej w przemysle spozywczym

Autorzy

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Energia mikrofalowa ma zastosowanie w różnych procesach przetwarzania żywności takich jak opiekanie, suszenie, rozmrażanie, pieczenie, pasteryzacja i sterylizacja. W pracy omówiono kilka przykładów praktycznego jej wykorzystania w przemyśle spożywczym.
EN
Microwave energy is currently being used for several food processing operations including cooking, drying, tempering, baking, pasteurization and sterilization. In the paper number of practical applications in Food industry are discussed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

s.64-66,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Lublin

Bibliografia

  • 1. Benglsson N. E. and Ohlsson T.:Microvave heating in the food idustry. Proc. IEEE 62 (1), 44, 1974.
  • 2. Collins T. H.: Exploring the baking of bread with microwaves. Flour, Milling and Baking Res. Assoc. Bull. 3, 175, 1970.
  • 3. Decareau R. V.: Microwaves in the Food Processing Industry. Academic Press, New York, 1985.
  • 4. Decareau R. V.: Microwave food processing throuhhout the world. Food Technology. 40 (6), 99-105, 1986.
  • 5. Decareau R. V.: Microwave Foods: New Product Development. Food and Nutrition Press, Trumbull, Conn, 1992.
  • 6. IFT. Microwave Food Processing. A Scientific Status Summary by the IFT Expert Panel on Food Safety and Nutrition. Food Technology 43 (1), 117-126, 1989.
  • 7. Olsen C. M.. Microwaves inhibit bread-mold. Food Engineering 37, 51, 1965
  • 8. Rosenberg U. and Bogl W.: Microwave thawing, drying and baking in the food industry. Food Technology 41 (6), 85-91, 1987.

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6cf875c5-8960-498f-b0c9-f3d43eb2df3a