PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 65 | 09 |

Tytuł artykułu

Izolacja Salmonella Anatum o nietypowych wlasciwosciach biochemicznych

Warianty tytułu

EN
Isolation of Salmonella Anatum showing atypical biochemical properties

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Standard Salmonella isolation procedure is focused on the detection of strains showing properties typical for Salmonella enterica subsp. enterica. The paper describes a case of the isolation of sucrose-fermenting Salmonella Anatum strain. Atypical biochemical properties might influence the sensitivity of method used in Salmonella diagnostics. The performed comparison study revealed the unique property of Salmonella Anatum strains. Compared to other Salmonella strains those strains degradated a higher number of carbohydrates and alcohols. But in contrast to other serovars they were not lysed by Salmonella specific bacteriophage O-1. A relatively low antimicrobial resistance provides the possibility for effective treatment of Salmonella Anatum infections in humans. Recently Salmonella Anatum strains have been isolated along the food chain and from humans in several European countries. Therefore the authors draw attention to the possible public health implications of Salmonella Anatum occurrences.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

09

Opis fizyczny

s.624-628,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Instytut Weterynaryjny - Panstwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantow 57, 24-100 Pulawy
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1.Anon.: Główny Inspektorat Sanitarny. Choroby zakaźne i zatrucia w Polsce w 2007 roku. Warszawa 2008.
  • 2.Anon.: Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp. PN-EN ISO 6579:2003.
  • 3.Anon.: Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda wykrywania Salmonella spp. PN-EN ISO 6579:2003/A1:2007.
  • 4.Anon.: Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in broiler flocks of Gallus gallus, in the EU, 2005-2006. Part A: Salmonella prevalence estimates. The EFSA Journal 2007, 98: 1-85.
  • 5.Anon.: Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in broiler flocks of Gallus gallus, in the EU, 2005-2006. Part B: factors related to Salmonella flock prevalence, distribution of Salmonella serovars, and antimicrobial resistance patterns. The EFSA Journal 2007, 101: 1-87.
  • 6.Anon.: Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the analysis of the baseline study on the prevalence of Salmonella in holdings of laying hen flocks of Gallus gallus. The EFSA Journal 2007, 97: 1-85.
  • 7.Anon.: Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in slaughter pigs, Part A: Salmonella prevalence estimates. The EFSA Journal 2008, 135: 1-111.
  • 8.Anon.: Report of the Task Force on Zoonoses Data Collection on the analysis of the baseline survey on the prevalence of Salmonella in turkey flocks, in the EU, 2006-2007. Part A: Salmonella prevalence estimates. The EFSA Journal 2008, 134: 1-91.
  • 9.Anon.: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 19 marca 2008 r. w sprawie wprowadzenia "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach niosek gatunku kura (Gallus gallus) na rok 2008". Dz.U. 2008, Nr 64, poz. 398.
  • 10.Anon.: The Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial Resistance and Foodborne Outbreaks in the European Union in 2006. The EFSA Journal 2007, 130: 1-310.
  • 11.Bartlett K. H., Trust T. J.: Plasmid-specified sucrose fermentation in Salmonella arizonae. J. Gen. Microbiol. 1980, 121, 255-257.
  • 12.Brocke H. E.: Saccharose positive Salmonella Heidelberg. Zntbl. Bakteriol. 1956, 166, 66.
  • 13.Cox J. M.: Lysine-mannitol-glycerol agar, a medium for the isolation of Salmonella spp., including S. typhi and atypical strains. Appl. Environ. Microbiol. 1993, 59, 2602-2606.
  • 14.Dixon J. M., Curtis B. A.: A sucrose-fermenting strain of Salmonella Poona. Mon. Bull. Minist. Health. Public. Health Lab. Serv. 1960, 19, 193-194.
  • 15.European Food Safety Authority-Working Group on Developing Harmonised Schemes for Monitoring Antimicrobial Resistance in Zoonotic Agents: Harmonised monitoring of antimicrobial resistance in Salmonella and Campylobacter isolates from food animals in the European Union. Clin. Microbiol. Infect. 2008, 14, 522-533.
  • 16.Głośnicka R., Pieńkowska D., Dera-Tomaszewska B., Ilnicka M. J.: Characteristics of lactose-fermenting Salmonella strains from Poland. Bull. Inst. Marit. Trop. Med. Gdynia 1987, 38, 69-75.
  • 17.Grimont P. A. D., Weill F.-X.: Antigenic formulas of Salmonella serovars, 9th edition. WHO Collaborating Centre for Research on Salmonella, Institute Pasteur, Paris 2007.
  • 18.Gudel K., Fey H.: Improvement of the polyvalent Salmonella phage's O-1 diagnostic value by addition of a phage specific for the O groups E1-E4. Zntbl. Bakteriol. (A) 1981, 249, 220-224.
  • 19.Gunnarsson A., Hurvell B., Thal E.: Recent experiences with the Salmonella O-1 phage in routine diagnostic work. Zntbl. Bakteriol. (A) 1977, 237, 222-227.
  • 20.Hoszowski A., Truszczyński M.: Skrócona identyfikacja pałeczek Salmonella przy zastosowaniu metody czterech probówek. Medycyna Wet. 1977, 33, 738-740.
  • 21.Hoszowski A, Wasyl D, Różańska H, Skarżyńska M, Szwarc M, Wnuk D, Lalak A.: Monitorowanie lekowrażliwości drobnoustrojów mających znaczenie w patogenezie chorób odzwierzęcych, [w:] Ochrona zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego. Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Pu³awy 2008, 143-150.
  • 22.Hoszowski A., Wasyl D., Truszczyński M.: Ocena wrażliwości szczepów Salmonella sp. na lityczne działanie bakteriofaga O-1. Medycyna Wet. 1999, 55, 34-38.
  • 23.Johnson E. M., Wohlhieter J. A., Placek B. P., Sleet R. B., Baron L. S.: Plasmid-determined ability of a Salmonella Tennessee strain to ferment lactose and sucrose. J. Bacteriol. 1976, 125, 385-386.
  • 24.Kolmos H. J., Schmidt J.: Failure to detect hydrogen-sulphide production in lactose/sucrose-fermenting Enterobacteriaceae, using triple sugar iron agar. Acta Pathol. Microbiol. Immunol. Scand. (B) 1987, 95, 85-87.
  • 25.Le Minor L., Coynault C., Rohde R., Rowe B., Aleksic S.: Plasmid localization of the genetic determinant of the atypical saccharose positive character in Salmonella. Ann. Microbiol. Paris 1973, 124, 295-306.
  • 26.Morinigo M. A., Martinez-Manzanares E., Munoz A., Cornax R., Romero P., Borrego J. J.: Evaluation of different plating media used in the isolation of salmonellas from environmental samples. J. Appl. Bacteriol. 1989, 66, 353-360.
  • 27.Poppe C., Kolar J. J., Demczuk W. H., Harris J. E.: Drug resistance and biochemical characteristics of Salmonella from turkeys. Can. J. Vet. Res. 1995, 59, 241-248.
  • 28.Reid R. L., Porter R. C., Ball H. J.: The isolation of sucrose-fermenting Salmonella Mbandaka. Vet. Microbiol. 1993, 37, 181-185.
  • 29.Tyc Z., Szych J., Kałużewski S.: Wybór metod wykrywania szczepów Salmonella fermentujących laktozę i ocena ich przydatności w badaniach diagnostycznych. Med. Dośw. Mikrobiol. 1989, 41, 106-114.
  • 30.Voogt N., Raes M., Wannet W. J., Henken A. M., van de Giessen A. W.: Comparison of selective enrichment media for the detection of Salmonella in poultry faeces. Lett. Appl. Microbiol. 2001, 32, 89-92.
  • 31.Wasyl D.: Ocena technik typowania pałeczek Salmonella enterica stosowanych w badaniach epidemiologicznych salmonellozy świń. Praca dokt., Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy, Puławy 2003.
  • 32.Wasyl D., Hoszowski A.: Antimicrobial resistance in Salmonella isolated from animals and feed in Poland. Bull. Vet. Inst. Pulawy 2004, 48, 233-240.
  • 33.Watanabe Y., Wilson C. M., Wampole L.: Biochemical variant of Salmonella Enteritidis which utilizes sucrose. J. Bacteriol. 1961, 81, 1007.
  • 34.Wohlhieter J. A., Lazere J. R., Snellings N. J., Johnson E. M., Synenki R. M., Baron L. S.: Characterization of transmissible genetic elements from sucrose-fermenting Salmonella strains. J. Bacteriol. 1975, 122, 401-406.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6cd2f9bd-baf1-4290-bb94-ca734d2b73af
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.