PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 28 | 3 |

Tytuł artykułu

Ocena jakosci zywienia szpitalnego na podstawie badan w dwoch wybranych szpitalach o roznej stawce zywieniowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena jakości żywienia szpitalnego na przykładzie dwóch wybranych szpitali, wojewódzkiego (WSS) i klinicznego (SPSK), w których obowiązywały różne stawki żywieniowe. Zebrane informacje od kierowników działu żywienia z obu szpitali oraz badania własne, posłużyły do oceny organizacji i funkcjonowania działów żywienia oraz oceny żywienia w badanych szpitalach. Jakościową oceną objęto 336 jednodniowych jadłospisów z następujących diet: podstawowej, łatwostrawnej, wrzodowej, wątrobowej, ubogobiałkowej. Dokonano również oceny ilościowej diety wątrobowej (42 jadłospisy). Na podstawie uzyskanych danych wykazano lepszą organizację oraz przygotowanie zawodowe pracowników w szpitalu klinicznym niż w wojewódzkim. Wyższa stawka żywieniowa w szpitalu klinicznym miała wpływ na większe urozmaicenie poszczególnych diet oraz na wyższą zawartość w diecie (wątrobowej) białka ogółem, białka zwierzęcego i witaminy C. W szpitalu klinicznym stosowano bardziej liberalne podejście do żywienia dietetycznego pacjentów pod względem doboru produktów i potraw. Badania wykazały pilną potrzebę różnicowania wartości energetycznej i odżywczej diet pacjentów w zależności od ich stanu zdrowia i odżywienia.
EN
The estimation of the quality of hospital nutrition was the aim of this study. It was conducted in two hospitals - provincial hospital (WSS) and teaching hospital (SPSK), where different food rates were granted. To judge organisation and function of nutrition departments and ways of nutrition in both hospitals, the information obtained from the supervisors of nutrition departments and authors’ own researches were taken into account. 336 one-day menus included in such diets as: basal, protective, low protein, anti-ulcerous and hepatic were the subjects of the qualitative assessment. Also the quantitative assessment of hepatic diet (42 menus) was carried out. The obtained data shown that organisation and vocational training of the personnel were much better in the teaching hospital compared with provincial hospital. The higher food rate influenced greater variety of the different types of hospital diets. It also resulted in higher total protein, animal protein and vitamin C contents in hepatic diet. In teaching hospital the more tolerant approach to dietetic nutrition of patients was taken, especially concerning choice of food products and courses. The study shown urgent need for energy and nutritional value differentiation in patients diets according to their state of health and nutritional status.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

28

Numer

3

Opis fizyczny

s.230-242,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2000.
  • 3. Denke M.A.: Revisiting the effectiveness of the National Cholesterol Education Program’s Step I and Step II diets: cholesterol lowering diets in a pharmaceutically driven world. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 581.
  • 3. Grzymisławski M., Linke K.: Żywienie w wybranych chorobach przewodu pokarmowego. W: Żywienie człowieka zdrowotnego i chorego. Pod red: J. Hasik, J. Gawęcki. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000.
  • 4. Jarosz M.: Rola diety w etiopatogenezie i leczeniu chorób żołądka. Nowa Medycyna 1999, 6, 10, 15.
  • 5. Kierst W.: Nauka o żywieniu zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1989.
  • 6. Kozłowska-Wojciechowska M.: Organizacja żywienia w szpitalach. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Pod red. J. Hasik, J. Gawęcki. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000.
  • 7. Owczarek L.: Kierunki rozwoju systemu żywienia w szpitalnictwie. Żyw. Człow. Metab., 1989, 16, 4, 285.
  • 8. Socha J.: Żywienie dzieci zdrowych i chorych. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998.
  • 9. Stasiewicz J.: Leczenie chorób przewodu pokarmowego. Podstawy patogenetyczne. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1999.
  • 10. Szczygieł B., Pertkiewicz M., Majewska K.: Niedożywienie i jego następstwa. W: Żywienie pozajelitowe i dojelitowe w chirurgii. Pod red. B. Szczygieł, J. Socha. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1994.
  • 11. Sygnowska E., Jasiński B., Waśkiewicz A., i in.: Źródła energii i składników odżywczych w diecie populacji miejskiej objętej programem POLMONICA. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 2, 110.
  • 12. Szczygłowa H.: System dietetyczny dla zakładów służby zdrowia. Warszawa, Prace IŻŻ 1992. 13. Szponar L., Dyczkowska U.: Funkcjonowanie żywienia zbiorowego w obiektach służby zdrowia. Zdr. Publ. 1989, 100, 1, 43.
  • 14. Szponar L., Kazalska U., Nowicka L.: Żywienie zbiorowe. Żywienie, higiena, technologia - poradnik zawodowy. Warszawa, Prace IŻŻ, 1992.
  • 15. Tacikowski T.: Żywienie a choroby wątroby. Nowa Medycyna 1999, 10, 49.
  • 16. Wieczorek-Chełmińska Z.: Zasady żywienia i dietetyka stosowana. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1987.
  • 17. Włodarek D.: Organizacja pracy działu żywienia w Centralnym Szpitalu Klinicznym Akademii Medycznej oraz Zespolonym Szpitalu Wojewódzkim w Warszawie. Żywn. Żyw. Zdr. 1998, 7, 2, 183.
  • 18. Wróbel J.: Ocena żywienia pacjentów hospitalizowanych z cukrzycą typu 2. Praca magisterska wykonana w Katedrze Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, Warszawa 2000.
  • 19. Ziemlański Ś.: Żywienie osób dorosłych zależnie od aktywności fizycznej. W: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Pod red: J. Hasik, J. Gawęcki. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2000.
  • 20. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce (energia, białko, tłuszcz. Witaminy i składniki mineralne). Nowa Medycyna 1998, 4, 15.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-6c8b7203-843e-4441-8ca8-9c963bcde79a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.