PL
W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu parametrów suszenia przy -wykorzystaniu promieniowania podczerwo¬nego, tj. prędkości przepływu powietrza oraz odległości źródła promieniowania od powierzchni suszonego materiału, na barwę tkanki jabłka. Wyniki porównywano z barwą suszu jabłkowego suszonego metodą konwekcyjną w temperaturze 70°C. Zakres pracy obejmował analizę parametrów barwy w układzie CIE Lab: L*, a*, b*, nasycenia i bezwzględnej różnicy barwy. Otrzy¬mane wyniki wskazują, iż suszenie konwekcyjne z wykorzystaniem promieniowania podczerwonego powoduje ciemnienie tkanki jabłka, tym intensywniejsze, im czas suszenia jest dłuższy. Temperatura materiału ma natomiast mniejszy wpływ na wartość L * jabłek suszonych promiennikowo. Podczas suszenia następuje również istotny wzrost udziału barwy czerwonej (a*) i żółtej (b*) oraz nasycenia. Najlepszymi -właściwościami optycznymi charakteryzuje się susz uzyskany przy parametrach: prędkość powietrza 1,2 m/s i odległość 20 cm.
EN
The aim of this study was investigation of the influence of convective-infrared drying parameters, like air velocity and distance from infrared radiator to surface of dried material, on colour of dried apple slices. The results were compared with convective dried apples, dried at 70§C temperature. The range of the study comprised the measurement of colour pa¬rameters in Lab system: L*, a*, b*, saturation (C) and total colour difference (AE) for external surface of apple tissue. Achieved results indicated that infrared drying cause apple tissue darkening and that darkening was more intensive, when drying time was longer. Apple tissue temperature had lower influence on parameter L* of infrared dried apples. During drying the increase of participation of red and yellow colour and saturation took place. Dried apples slices, obtained with the parameters, distance 20 cm and velocity 1,2 m/s, had the best optical property.